Društvo

АДАПТИРАН ДОМ КУЛТУРЕ У МЗ “РИЂАГЕ”

 

СВЕ СЕ МОЖЕ УЗ ЕНТУЗИЈАЗАМ МЕШТАНА И ПОДРШКУ ГРАДА

 

Актуелне реконструкције сеоских домова културе, које су финансијски можда мање вредне, итекако су значајне за њихове мештане. Град Чачак је подржао и ентузијазам младих људи, чланова Савета МЗ “Риђаге” и готово на све њихове захтеве за уређење села одговорио позитивно. Уз финансијску помоћ Града адаптиран је објекат Дома културе и створени су услови за окупљање мештана ове месне заједнице, одржавање седница Савета и реализовање различитих културно-забавних програма.

– Заменили смо столарију, прозоре, врата, ламинат, урадили фасаду на згради, добили нови намештај, сто за стони-тенис. Реконструкција објекта је трајала око годину и по дана. У ову прву адаптацију зграде, која датира из 1951. године, уложено је око 180.000 динара, део новца су обезбедили мештани, а део је финансирао Град. Седамдесетих година, трговинско предузеће “Партизан” користило је просторије Дома културе за своју продавницу, која је затворена 2000, и након тога била препуштена “зубу времена”. Други Дом у селу немамо, а желели смо да сачувамо оно што су нам оставили наши дедови. Ова зграда ће бити и место окупљања петнаестак основаца и средњошколаца, како у летњем, тако и у зимском периоду – каже Ненад Милошевић, заменик председника Савета МЗ “Риђаге”.

Милан Бојовић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре, подсећа да је у току адаптација и Дома културе у Мрчајевцима:

– Рекоснтрукција овог Дома траје више од две године у континуитету, јер нисмо могли одједном да издвојимо велика финансијска средства. Осим што је Дом културе неопходан мештанима, желимо да стваримо квцалитетније и боље услове за одржавање манифестације “Купусијада”, која нас очекује у наредном периоду. Такође су у току и радови у Трнави, где се просторије ове месне заједнице адаптирају за проширење постојећег вртића. У договору са предшколском установом, уважавајући потребе мештана, реконструисали смо још једну просторију и од 1. септембра ће још једна група малишана кренути у вртић. Завршавају се и радови у МЗ “Виљуша”, где је прошле године започета санација објекта Дома културе, а предстоји још унутрашње опремање. Адаптацијом ових објеката на сеоском подручју, желимо да сачувамо домове културе од пропадања, односно да мештанима обезбедимо боље услове живота и рада – нагласио је Милан Бојовић.

Заменик председника Савета МЗ “Риђаге” Ненад Милошевић захваљује на великој подршци локалне самоуправе и одличној сарадњи, посебно са градоначелником Милуном Тодоровићем и његовим помоћником Миланом Бојовићем, који имају разумевања за све проблеме ове месне заједнице.

– Захваљујући великој подршци Града желимо да осавременимо наше село. С обзиром на то да је ово воћарски крај, планирамо и постављање Метеоролошке станице, како би контролисали појаву штетних патогена и “СМС” порукама обавештавали произвођаче о заштити својих усева и воћака. Село је само седам километара удаљено од центра Чачка, па је већина становништав запослена у граду, али додатни извор прихода пружа им пољопривреда, односно бављење воћарством. Крушка, винова лоза и кајсија су воћне културе које се већ деценијама гаје у нашем крају, захваљујући изузетним условима и надморској висини од 375 метара. Иако смо једна од најмањих месних заједница на територији Града Чачка, са 158 мештана и 43 домаћинства, желимо да покажемо да српска села имају велики потенцијал који треба искористити – каже Ненад Милошевић.

Као и остале месне заједнице, и ова има своје проблеме, а највећи је што мештани већ 11 година чекају прикључак на водосистем “Рзав”. За сада се водом снабдевају традиционално, односно планинском водом, јер већина домаћинстава има своје бунаре.

– Верујемо да ћемо воду са Рзава добити у наредне две до три године, јер имамо подршку Града, а очекујемо и помоћ на републичком нивоу. Такође, један од приоритета је и ревитализација скијалишта “Велике ливаде”, по коме је село било препознатљиво осамдесетих година. Реч је о парцели која се налази на територији три месне заједнице, “Ртари”, “Придворица” и “Риђаге”. За обнову овог скијалишта, такође, имамо велику подршку градске власти. Некадашње скијалиште је 90. година отуђено од стране непознатих лица, нестале су челичне конструкције, котурача, електромотор. Урадили смо извештај за десетогодишње висине снежног покривача и из Хидрометеоролошког завода добили позитивну оцену за подизање лифта – најављује наш саговорник.

Становници Риђага могу послужити за пример и похвалити се добро уређеним главним и атарским путевима, као и камерама постављеним на кључним раскрсницама, како би се заштитили од све чешћих крађа. У току је и изградња гасовода, а Град Чачак је донео Одлуку о прибављању парцеле за потребе проширења гробља.

– Постојеће сеоско гробље је попуњено и људи већ почињу да своје најмилије сахрањују по околним парцелама, што је недопустиво. Проблем ћемо решити куповином суседне парцеле, око 30 ари, за ново гробље које ће бити уређено по идејном плану. Град ће помоћи у куповини парцеле, а мештани ће урадити остало, парцелизацију, насипање прилазног пута, нову функционалну капелу, паркинг простор. Нашим пилот пројектом, који је подржала и локална самоуправа, желимо да покажемо како могу да се уреде сеоска гробља и истовремено растерети Градско гробље, јер је последњих година тренд да људи живе ван града, па се и убудуће очекује гравитација ка селима – објашњава Милан Петронијевић, члан Савета МЗ “Риђаге” задужен за уређење сеоског гробља.

Н. Р.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.