Društvo

Акција Планинарског друштва „Каблар“ – прелазак планине Калафат субота, 23. март

Image may contain: people standing, mountain, sky, outdoor and natureПланина Калафат простире се северно од Ниша, на потезу од превоја Грамада у околини Сврљига, па скоро до десне обале Јужне Мораве. Највиши део Калафата, у атарима Кнез села, Горњег и Доњег Матејевца и Каменице, веома је близу градског језгра. И поред тога, боравком на Калафату ствара се утисак дивљине и нетакнуте природе.

Најзначајнији културно-историјски споменици на Калафату су манастир Светог Јована изнад села Горњи Матејевац (XИ век) црква Свете Тројице или „Латинска црква“ (XИ век), спомен комплекс на брду Чегар посвећен боју на Чегру из 1809.године, археолошко налазиште Хумска чука, брдо Виник са остацима турских табија и лагума.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Полазак у 05:00 од локомотиве (доћи 15 минута раније). Вожња: Чачак – Краљево – Крушевац – Ниш – Кнез село (око 450мнв), уз једну краћу паузу. Полазак на пешачење око 09:00. Поред излетишта Градац и раскрснице Слива, уз паузе по потреби, излазак на Калафат (837м), највиши врх планине, где је предвиђена дужа пауза. Дужина овог дела стазе је око 5км.

Наставак пешачења силаском до манастира Св. Јован (око 480мнв), деоницом дужине око 4км, краћа пауза. Следи успон до платоа и видиковца испод Теменог врха (око 680мнв), па силазак до цркве Св. Тројице (,,Латинске цркве’’) у селу Горњи Матејевац, краће задржавање. Силазак до центра села где ће чекати возило.

Стаза је средње тежине, дужине око 16км, висинска разлика при успону око 650м.

По завршетку акције пауза у Нишу (трајање зависно од расположивог времена), након чега следи полазак за Чачак.

ОСТАЛО:

Цена превоза: Око 1.400 динара (попуњено возило), коначна цена зависи од броја учесника.

Пријаве (до попуњавања возила): На састанку, у уторак 19. марта, у амфитеатру Агрономског факултета (пре почетка скупштине друштва), или на 063 642 684 (Мирослав), најкасније до среде 20. марта, уз обавезну аконтацију од 1.000 дин., која се не враћа у случају одустајања, осим ако се нађе замена.

Исхрана: Све време у сопственој режији. Постоји могућност бесплатног ручка на циљу, у организацији ПД ,,Песлап’’ из Ниша, уз коришћење сопстевних посуда и прибора за јело (детаљније на састанку). Пијаће воде има у манастиру Св. Јован.

Документа: Лична карта, здравствена књижица, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Опрема: Планинарска опрема прилагођена стази и временским условима, заштита од падавина, резервна одећа и обућа.

Организатор задржава парво измене плана.

Учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана. Такође је обавеза учесника да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД Каблар.

Организатор акције и вођа пута: Мирослав Богдановић 063 642 684

Ажурне информације о акцији погледајте на сајту.
Извор: хттп://www.каблар.орг.рс/индеx.пхп/скривене-најаве/956-најава-акције-прелазак-планине-калафат-субота-23-март

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.