Aktuelno Društvo

АКЦИЈА СПАЈА ЉУДЕ И ГЕНЕРАЦИЈЕ

МЕШТАНИ КОШУТЊАКА – ПРИМЕР ГРАЂАНСКОГ АКТИВИЗМА

АКЦИЈА СПАЈА ЉУДЕ И ГЕНЕРАЦИЈЕ

Насеље Кошутњак је један од најбољих примера шта се може постићи кад се комшије удруже. То су показали и прошле суботе, 14. априла. Све је личило на некадашње радне акције, а резултат је потпуно очишћено и уређено око 150 метара приобаља десне обале Западне Мораве у овом насељу, које се донедавно од корова и шипражја није могло ни назрети.  Ово је била друга овогодишња акција, а мештани најављују да ће их бити још, јер намеравају да некада популарну плажу “скакаоницу” поново активирају и да овај простор уреде за дружења и излете, не само за становнике тог дела Чачка, већ и све заљубљенике у реку.

Владимир Грујовић, један од организатора акција и потпредседник месне заједнице, каже да је ово један од облика дружења оних који деле исти простор. А то траје од детињства, када су се као деца окупљали и играли на ливади, која се налазила на месту где су сада зграде “солидарности”.

– На “скакаоницу” су долазили момци из града, било је ово омиљено купалиште многима. Ми, деца из краја, вадили смо камење из реке, како бисмо имали већу дубину за купање. Било је то лепо место за дружење, али пре деценију и по, када је почела да се затвара брана, обала је нестала у корову, шипражју и трулим стаблима. Желели смо да наша деца осете лепоту коју смо ми имали – рекао нам је Грујовић, подсетивши да је прва акција пре месец дана окупила око 100 мештана, када је по веома неприступачном терену “пробијен” пут до обале. У прошлонедељној акцији, пошто је била субота, у почетку је било око 50 акцијаша. Али, како је време одмицало, све их је било више. Акција је ујединила све генерације.

– Као некад ми, кад смо били мали и помагали својим родитељима, тако сада наша деца раде. Тако ће, надамо се, и они своју децу васпитавати, јер једино тако могу да очувају оно што стварају. Ово је уједно и прелепо дружење… Скоро да није било пролазника из других делова града, који нам нису нудили помоћ, или су нам доносили освежење. Сви су били одушевљени оним што заједно радимо! Мислим да смо овом акцијом дали добар пример и другима – преноси нам Грујовић део атмосфере која је владала тога дана у Кошутњаку.

Према речима мештана, циљ је да се купалиште “приведе намени” и да тај простор претворе у излетиште за све Чачане. Желе да све уклопе у једну целину, да свако пожели да овде дође на излет.

– Да бисмо децу и младе упутили на праве вредности, морамо им стварати простор где могу да се окупљају и друже без социјалних обележја, са тежњом да оплемене и очувају своје животно окружење. То смо већ постигли са игралиштем које смо направили прошле године – објашњавају у Кошутњаку и најављују да ће наставити са оваквим акцијама, јер им је намера да у том градском кварту направе парк са клупама, столовима…

Мештани су, осим шибља и корова, очистили и велике количине смећа и верују да ће у наредном периоду бити довољно само да се простор изравна и да се садашње стање одржава. Такође, надају се да ће им и убудуће помоћ пружати јавна предузећа “Комуналац“ и “Градско зеленило“, као и друге градске институције и да ће имати подршку локалне самоуправе.

В. Т.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.