G.Milanovac

Анастас Јовановић- уметност и нови медији

Image may contain: 1 person

Поводом Дана општине и 24. рођендана наше установе, синоћ смо у нашој Галерији, отворили изложбу Анастас Јовановић-уметност и нови медији. На изложби је представљено близу две стотине оригиналних радова уметника, цртежа, акварела, талботипија, фотографија, стереоскопских снимака и личних предмета из колекције Музеја града Београда, у коме се чува највећи део непроцењиво вредне уметничке заоставштине Анастаса Јовановића, која броји преко 1.500 предмета. Аутор изложбе мср Данијела Ванушић, извршила је избор дела у светлу новог сагледавања и разумевања сложене друштвене и уметничке делатности Анастаса Јовановића на пољу развоја медијске културе и уметности.
Анастас Јовановић, пионир европске фотографије, за српску визуелну културу остварио је немерљив значај. Не само да ју је обогатио својим небројеним фотографијама и литографијама, већ је и самостално створио неке од иконичних призора модерног српског националног идентитета као што су ликови кнеза Михаила, кнегиње Јулије, Вука Караџића, владике Његоша, кнеза Данила, патријарха Рајачића и многих других. Слободан приступ савременим медијским технологијама, склоност ка експерименту, истраживање медијске културе и нових могућности визуелних уметности, као и радозналост која га никада није напуштала, учинили су Анастаса Јовановића модерним еквивалентом ренесансног „универзалног човека”.
О овој изузетно значајној изложби говориле су: аутор Данијела Ванушић, помоћник Министра културе и Исидора Савић, кустос изложбе. За српску културу Анастас Јовановић, фотограф, први типограф, први литограф, изузетно је значајан. Директор нашег Музеја Александар Марушић, истакао је између осталог, да је ученик Анастаса Јовановића, Анастас Стојановић, заслужан за прву фотографију наше вароши и истакао које пројекте је наша установа реализовала у претходном периоду.
Нама је част што је изложба „Анастас Јовановић“ у нашој галерији, а суграђани и сви заинтересовани је могу погледати до 6. маја.
Фото: Симо Марић, Нада Ђорђевић

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: 1 person

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.