Анкица осваја Европу

Ankica 1

Ученица седмог разреда Основне школе „Бранислав Петровић“ из Слатине Анкица Чакајац победник је републичког такмичења „Шта знаш о саобраћају“. Она ће бити део екипе која ће представљати Србију на Европском првенству које ће од 14. до 17. септембра бити одржано у Тирани.

 

Анкицу и њене другаре не чека нимало лак задатак. Мораће да савладају врло захтевне практичне и теоријске препреке, а шампионску титулу у Европе покушаће да освоје екипе из 27 земаља.

– Напорно смо се припремали за републичко такмичење, али вредело је. Сада вежбам још више. Била сам недавно са професором техничког образовања Александром Винићем на седмодневним припремама у Ауто мото савезу Србије у Београду. После тога смо наставили да радимо на саобраћајном полигону ОШ „Танаско Рајић“ и у нашој школи – каже Анкица.

Сви учесници такмичења „Шта знаш о саобраћају“ пролазе, вероватно, захтевније тестове него на возачком испиту. Морају добро да распознају саобраћајне знакове, решавају проблеме првенства пролаза на раскрсницама, покажу мелиметарску прецизност у вожњи бицикла…

– Врло је тешко пласирати се на Европско првенство, а камоли остварити запажен резултат. Србија је увек била у врху, надам се да ћемо и ми наставити ту традицију. Морам да похвалим изузетну заинтересованост наших ученика за саобраћајну секцију. Њихово интересовање је веће од могућности које имамо – наводи професор Винић.

Да би што више ученика похађало секцију и у раном узрасту савладавало основна саобраћајна правила, ОШ „Бранислав Петровић“ неопходан је саобраћајни полигон. Директор Лазар Чикириз најављује израду пројекта и учешће на конкурсима на којима могу да добију средства.

DSCN6481
Владан Милић, Анкица и Лазар Чикириз

 

Анкица и њен професор део припрема за Европско првенство спроводе и у фискултурној сали у својој школи која је прилагођена њиховим потребама.

За изузетне резултате које је постигла, Анкицу Чакајац очекује и новчана награда коју ће добити од Градске управе Чачак, потврдио је Владан Милић, помоћник градоначелника на данашњој конференцији за новинаре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.