Društvo Geografski zavičajnik

АТЕНИЦА – КНЕЖЕВСКИ ГРОБОВИ

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (65)

АТЕНИЦАКНЕЖЕВСКИ ГРОБОВИ

Илирски кнежевски гробови откривени у Атеници, међу другим сличним налазима са подручја централног Балкана, заузимају посебно место у археологији и историји. Прва истраживања била су крајем педесетих година 20. века, а систематска ископавања две хумке (које датирају из периода старијег гвозденог доба, са прелаза 6. у 5. век пре наше ере) рађена су под руководством Милене Ђукнић и Борисава Јовановића.

Већ прве године, 1958, пронађена је веома сложена и добро очувана гробна конскрукција тумула I (лат. хумка, мање брдо), што је подстакло да се истраживања наставе и следеће године. Тада, 1959, откривен је тумул II, који се показао још занимљивијим по конструкцији и богатству материјала.

Утврђено је да су у њима сахрањене значајне особе, кнез и кнегиња, који су у посебном ритуалу спаљени у самим тумулима. Кнез, чији је тумул старији (крај 6. века пре наше ере), спаљен је на колима са четири точка, а кнегиња (тумул је из прве деценије 5. века) на двоколицама. Након спаљивања њихов пепео је положен у масивне камене гробнице, уз веома богато даривање (златне и сребрне апликације, ћилибар, привесци, гвоздено оружјем, накит…)

(Први извештаји о овом открићу из Атенице су објављени 1959. године, Гласник САНУ XII, а 1966. Објављена је монографија „Илирска кнежевска некропола у Атеници“. Две студије посвећене овог открићу објављене су 1986. у Зборнику радова Народног музеја Чачка, свеска XVI)

В. Т.

Фото: Народни музеј Чачак

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.