Društvo Geografski zavičajnik

АТЕНИЦА – ЛЕГЕНДЕ О ИМЕНУ

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (66)

АТЕНИЦА – ЛЕГЕНДЕ О ИМЕНУ

 Зашто је име овог насеља баш Атеница, нико не зна, јер нема поузданих писаних трагова. Постоје само легенде које говоре о томе. Колико је у њима истине остаје тајна, јер легенда је легенда, можда истинита, а можда и не.

Прва легенда:

Основна школа „Свети Сава“ у Атеници

– Грчки трговци се богато опремили и кренули на пут ка северу. Караван препуних кочија кретао се по балканским кањонима, брдима, планинама. Када им се са врха Јелице отргао поглед ка моравској долини, све их подсети на Атински басен па усхићено узвикнуше: „Ево је наша Атена!” Спустише се у долину, пронађоше погодан плац где створише малу трговачку колонију  и назваше је Мала Атена. Посетиоци који долазише да пазаре лепу грчку робу име Мала Атена преиначише у умањеницу Атеница.

Друга легенда:

Кулин-бег и Атли-бег, два брата, настанише се на питомим брежуљцима  подно Јелице. Пошто нађоше раскрчене широке ливаде, њиве и пашњаке, одлучише да се братски поделе и да свако заснује своје домаћинство.

Крајпуташи у Атеници

Кулин-бег је имао огромно стадо које је налазило храну по пољима све од Јелице до Мораве, па по Кулину и његовим овцама место доби име Кулиновци.

Атли-бег је имао много коња, све дивни брзи атови којима су се сви дивили. Народ по Атли-бегу насеље поче звати Атлиница, а по његовим бесним атовима – Атовница. Из та два имена временом се изроди данашњи назив Атеница.

Мирјана Ранковић Матовић, професор српског језика у пензији

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.