Aktuelno

Baluga Ljubićska dobila Dom kulture

Izgradnja Doma kulture u Baluzi Ljubićskoj završena je nakon dva meseca baš na dan slave ove mesne zajednice, u nedelju 11. juna. Ovaj objekat, meštani su čekali čitavih 25 godina, a imaće višestruku namenu, kako za stariju, tako i za mlađu populaciju ovog sela. Objekat je montažnog tipa, veličine oko 110 metara kvadratnih, a iz budžeta je za ovu namenu izdvojeno šest miliona dinara.

1
Slavko Borisavljević, predsednik MZ Baluga rekao je da iako je objekat nazvan Dom kulture, on je zapravo Dom mesne zajednice.
– Imali smo ranije objekat koji se urušio. Nakon toga smo imali salu kapele na groblju, gde smo se okupljali godinama, jer nismo imali gde. Tu smo održavali i zborove Mesne zajednice. Savete smo održavali po kućama, a izbore i reizbore u jednoj napuštenoj seoskoj prodavnici, gde je zakup plaćala lokalna samouprava – priča Borisavljević. Ponosan što je Baluga napokon dobila objekat za razne namene, napominje da on ima svečan salu i očekuje da đe se u njoj okupljati omladina sela, nakon što se obogati sadržajima kao što su sto za stoni tenis i šah.

4

2
– Nije ovaj Dom napravljen samo za nas koji smo tu sada, već za generacije koje dolaze – naglasio je Borisavljević.
Kako je rekao gradonačelnik Čačka Milun Todorović, lokalna samouprava je izabrala da pomogne izgradnju Doma baš u ovoj MZ, jer više od 25 godina nemaju svoje mesto za okupljanje. On je istakao da svi naši sugrađani, bez obzira na kojoj teritoriji žive, imaju parvo na kvalitetan život.
– Objektom od 110 metara kvadratnih metara, meštani Baluge dobijaju jedan dobar i kvalitetan sadržaj. Trudićemo se da ovde vrlo brzo bude i jedna ambulanta, jer je to veoma bitno za starije sugrađane, kojih ima puno u ovoj mesnoj zajednici – rekao je Todorović. pomođnik gradonašelnika Milan Bojović istakao je prednost montažnih objekata, zbog njihove manje cene od rekonstrukcije već postojećih.
– Svakako đemo u narednom periodu razmotriti izgradnju ovakvih objekata tamo gde je to potrebno, jer su rekonstrukcije postojećih objekata prilično skupe, a ovaj sasvim zadovoljava potrebe velike mesne zajednice kao što je Baluga – rekao je Bojović.

5
Jedan od još uvek nerešenh, ali velikih problema Baluge je nepostojanje kanalizacije, ali nadležni su obećali da će i on biti rešen.

3
Svečanom otvaranju Doma prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i mnogih javnih preduzeća, ali i mnogobrojni meštani, koji nisu krili oduševljenje što njihovo selo sada ima mesto gde se mogu okupljati razne generacije. „Još ne verujem da je ovako urađeno, do juče je bila štala. Ružna je reč, ali tako je bilo, moja je kuća pored“, „Pravićemo neke zabave, okupljaćemo se mi mladi, možda proslavljati rođendane“, „Ne mogu da opišem koliko nam ovo valja“, samo su neki od komentara meštana Baluge.
Mesna zajednica Baluga Ljubiska broji oko 150 domaćinstava, sa oko 600 stanovnika.

6

7

Ostavite odgovor