Društvo

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ (2): ОПАСНОСТИ ИЗ САЈБЕР МРАКА

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ (2)

ОПАСНОСТИ ИЗ САЈБЕР СФЕРЕ
Током прошле седмице од 5. до 7. марта Центар за професионални развој запослених у образовању и Катарина Јонев, као предавач (завршила  Факултет политичких наука, смер Међународни односи, мастер студије Међународног права на Правном факултету, две године докторских студија на Факултету безбедности и тренутно је на докторским студијама на Факултету политичких наука, Међународни односи), желели су да серијом интерактивних предавања на тему „Безбедност деце на интернету“  просветне раднике, ученике и њихове родитеље упозоре на све опасности из сајбер сфере које вребају децу и младе, најчешће са друштвених мрежа.
У овом броју „Чачанског гласа“ износимо неке од карактеристичних и упечатљивих примера опасних по безбедност младих на интернету.
ДОКАЗИВАЊЕ НА ПОГРЕШАН НАЧИН
Ученица шестог разреда недељама је слала дечацима из свог разреда фотографије на којима је сасвим нага. Мајка девојчице, прокоментарисала је цео случај, речима – да нема разлога за забринутост, да би сви требало да подрже новостечено „самопоуздање“ њене ћерке, која је дуго имала проблема са вишком килограма, а не да је грде, као да је она нешто нарочито лоше урадила. Родитељи дечака који су примали спорне фотографије одустали су од покретања дисциплинског поступка и одлучили да све остане како јесте. Остаје дилема на какве идеје још може доћи девојчица током свог младалачког развоја, али и како помоћи деци, ако родитељи одбијају сарадњу.
 ИНТЕРНЕТ ЛУДОСТИ
– Фотографије на интернету су увек добро „зезање“, али деца не размишљају да својом непромишиљеношћу могу довести себе у незгодну ситуацију – истакла је Катарина Јонев, млади стручњак за безбедност деце на интернету.
– Посебан феномен у сајбер сфери, чију реалну опасност најчешће не умеју да препознају млади су тзв. Јутјуб изазови, снимци на којима се деца усуђују да ураде апсолутно луде ствари, да би тако добили пажњу, популарност и новац. У Француској се, на пример, гутао цимет и након неколико минута дошло је до гушења у шест случајева. У Америци је била мода гутања ђумбира, након два минута више младића је окончало свој живот на такав начин. У Београду је претходних неколико седмица „хит представа“ била да се запале мини свеће и да се онда што пре испије отопљен восак из њих. Победник је онај који испије највише.
Главни проблем, по речима Катарине Јонев, је како деци објаснити да друштвене мреже нису стваран живот и потенцијално решење проблема који их притискују, да то није њихов свет, већ треба да буде шала, а никако нешто што угрожава њихову и безбедност других, нешто што вређа њихово и достојанство других. Ако већ имају профил на фејсбуку, или инстаграму, не би требало да мисле да је оличење некаквог успеха ако имају што више пратилаца.
– То је уједно највећи проблем за све оне који се баве децом и друштвеним мрежама – речено је на предавању о безбедности деце на интернету, уз констатацију да није лако објаснити деци потенцијалне опасносни које вребају из сајбер мрака. – Деци су овакви садржаји интересантни, а најбољи пример је феномен „Бака Прасе“. Деца мисле да је то модел по којем треба да се понашају, као и то да свака друга реч треба да буде псовка као што ради „Бака Прасе“. Овакви негативни феномени играју на карту ега, којим се намаме наивни, лаковерни, а дечаци у „осетљивим“ годинама то најчешће слепо следе из потребе да се докажу и представе старијим него што јесу.
ОПАСНЕ ИГРЕ
Постоји низ сулудих игара, попут „плавог кита“, игре која се завршава самоубиством. У овој врсти опасних експеримената учествују асоцијална и депресивна деца која су зачаурена у свој свет. Творац игре каква је „плави кит“ изјавио је након хапшења да је направио игрицу са циљем да очисти свет од слабих.
– Млади не узимају озбиљно могућност да се у сваком тренутку можете повући из било које лоше приче на друштвеним мрежама, ако вас она повређује, чини тужним, или нешто слично, било да је у питању комуникација, коментари испод фотографија –истакла је предавач Катарина Јонев и нагласила да нико не може ништа деци кад се повуку, јер тада све претње једноставно падају у воду. – Децу је данас лако слагати, поготово генерације брзих одговора и брзих решења, оне који лако поверују у било шта и у било какав облик претње. Данас је важно објаснити деци колико времена треба да проведу уз видео игрице, којима многи „робују“ и међу нама старијима. Видео игрице људи играју и кад су срећни, тужни, кад путују, кад су у кафићу. Деца имају моћ да гледају старије и прате њихово понашање, а видео игрице им често дођу као бег од стварности.
ОДБРАНА И ЗАШТИТА
Девојчице су обично жртве у сајбер простору, у светским оквирима 60 према 40 процената у односу на дечаке. Велики број девојчица тражи пажњу, желе да буду вољене, да буду прихваћене, неопрезно улазе у комуникацију са непознатим људима и знају да се заљубе путем друштвених мрежа.

Кад је вршњачко насиље у питању полиција неће реаговати, искуство је Катарине Јонев на основу вишегодишњег праћења проблема безбедности деце у сајбер сфери. Педофилијом, сексуалном експлоатацијом путем интернета бави се осам људи који раде у Одељењу за високотехнолошки криминал. Они се уз помоћ великог броја хакера добровољаца баве свиме што је из домена сајбер сфере и повезано је са криминалом.
– Веома је важно да се родитељи активно укључе у одбрану и заштиту свог детета, посебно у ситуацијама свакодневног лажног представљања на друштвеним мрежама, а обично у тим ситуацијама деца не воле да укључе мозак и размишљају – истакла је Јонев.
Као закључак овог веома важног интерактивног предавања можемо истаћи и констатацију предавача да је интернет требало да буде ствар која ће свима нама олакшати живот, плаћање рачуна, добијање било које информације, успостављања лакше комуникације, али да кад посматрамо друштвене мреже, можемо закључити да нисмо ништа урадили као глобално друштво да заштититимо сајбер простора од бројних психопата, чудних умова који ту доминирају.
Треба у деци пробудити нешто што смо ми имали као млађи, истакла је млади стручњак још увек недовољно истражене области на плану безбедности додала да је задовољна кад је неко од деце саслуша, а презадовољна кад је неко и послуша.

Д. Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.