O vršnjačkom nasilju iz različitih uglova

БЕЗБЕДНОСТ УЧЕНИКА У ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНИМ УСТАНОВАМА

О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ УГЛОВА (10)

У организацији Школске управе и Полицијске управе Чачак, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, недавно је одржан састанак о безбедности ученика у образовно-васпитним установама. На састанаку, који се редовно организује у последњих десет година, присуствују директори образовно-васпитних установа на територији Чачка, представници полиције, тужилаштва, суда, Центра за социјални рад, Града, као и координатори тимова за превенцију насиља. Поред анализе безбедносне ситуације у протеклој школској години, учесници представљају и план превентивних активности за текућу школску годину. Према речима Раде Каранац, просветног саветника из Школске управе, најбитније је да се реше одређени проблеми и дилеме, у сарадњи са спољашњом заштитном мрежом.   

– Статистика, коју водимо последњих десетак година, представља податке које добијамо од образовно-васпитних установа, родитеља и путем осталих сазнања да се нешто догодило. Али, можемо рећи да није повећан број одређених облика насиља. Увек је на првом месту и из школа се највише пријављује физичко насиље, а родитељи најчешће пријављују емоционално, односно психичко насиље. Последњих година имамо велики број пријављеног дигиталног, односно сексуалног насиља. Али, статистика показује да нема енормног повећања и где је уочен већи број насиља, него раније, то је зато што смо оснажени и спремни да нешто пријавимо, односно због бољег и ефикаснијег реаговања, што је у циљу образовних институција и свих нас који смо на директан, или индиректан начин повезани са ученицима – рекла је Рада Каранац.

Просветна саветница је подсетила да у школама постоје превентивне активности које се односе и на психоактивне супстанце. И ове године је координационо тело Владе Републике Србије наложило да се на нивоу свих школских управа формирају тимови који ће по школама организовати предавања и радионице, које су пре свега усмерене на родитеље, па онда и на остале учеснике образовно-васпитног система. Носилац ових активности је Завод за јавно здравље.

– Када се догоди насиље у школи деца знају да се прво обрате особи од поверења, а то је најчешће учитељ, односно одељенски старешина, или неко од наставника, па осталима, стручним службама, директору и, наравно, Школској управи. Уколико се догоди било који облик узнемиривања, без обзира на то да ли је реч о дискриминацији или неком облику насиља, увек апелујемо да ученик потражи помоћ и подршку првенствено од учетиља и одељенског старешине, па тек онда од осталих – нагласила је Рада Каранац.

Она је такође истакла да се поставља питање да ли уопште знамо да разликујемо пожељно понашање од непожељног, када живимо у свету који је заправо ријалити.

– Поред тога што у медијима имамо ријалити програме, и дешавања у друштву су нам врло слична. Дете које је у фази формирања и развоја личности, врло тешко уме само да препозна шта је пожељно од непожељног понашања. Ако смо бомбардовани сценама насиља у медијима, ученику у основној школи је тешко да препозна да ли је насиље када му друг каже нешто ружно, или је то нешто што је прихватљиво за ово друштво. Треба да се ангажујемо на разбијању предрасуда, односно стереотипа, без обзира на то да ли говоримо о дискриминацији, или о разним облицима насиља. Такође је веома важно да оснажимо грађане да отворено причају о томе и да реагују и траже подршку за све што сматрају да није прихватљиво понашање – нагласила је Рада Каранац.

Официр Одељења полиције Полицијске управе у Чачку Александар Рисимовић, рекао је да ће у циљу унапређења безбедности ученика у предстојећој школској години полицијски службеници наставити да реализују програм “Основи безбедности деце”:

– Организоваћемо предавања у свим основним школама за ученике четвртог и шестог разреда, на теме: “Безбедност деце у саобраћају”, “Полиција у служби грађана”, “Насиље као негативна друштвена појава”, “Превенција злоупотребе опојних дрога и алкохола”, “Заштита од пожара” и “Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа”. У предстојећој школској години биће реализована предавања и за ученике првог разреда, на теме: “Шта ради полиција”, “Заједно против насиља”, “Заштита деце од опасних материја и природних непогода” и “Превенција злоупотребе опојних дрога и алкохола”. У претходној школској години полицијски службеници су реализовали предавања за матуранте средњих школа, на теме: “Нарушавање јавног реда и мира”, “Поштовање полицијских службеника у вршењу службене дужности”, “Превенција злоупотребе алкохола и опојних дрога” и “Безбедно учешће младих у саобраћају”.

Директор ОШ “Бранислав Петровић” Лазар Чикириз каже да у свакој школи постоји понеки проблем и наглашава да је превенција најважнија, као и да би сви требало да знају своја права и обавезе:

– Сваки проблем може да се реши, али увек треба бити опрезан. Тимови за превенцију насиља који постоје у школама морају бити веома добри и квалитетни како би препознали евентуалне проблеме. Трудимо се да безбедност ученика буде на највишем нивоу, а едукације ученика, у сарадњи са МУП-ом и Школском управом, су скоро свакодневне. Такође се трудимо да превентивно делујемо на могуће проблеме. Али, нису само проблем несташлуци, евентуално туче и уношење забрањених супстанци, већ је важна и безбедност ученика на путовању и испред школе. Наравно, врло је битно како се и остали учесници у саобраћају понашају, нарочито у близини школа.

Н. Р.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.