Grad

БОЛНИЦА, БИБЛИТЕКА, ДОМ УЧЕНИКА, ГАЛЕРИЈА, РИМСКЕ ТЕРМЕ…

Поводом две године власти, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је са сарадницима, одржао конференцију за новинаре, посвећену анализи остварених резултата рада. 

Он је посебно говорио и о најзначајнијим инвестицијама у области здравства.

– Уз велику подршку Владе Републике Србије, реконструисали смо породилите и опремили ангио-салу, у којој је од почетка године до сада урађено више од 250 интервенција. Ушли смо и у пројектовање реконструкције Опште болнице (око 32.000 метара квадратних) и имамо договор са Канцеларијом за управљање јавним улагањима да ће, по завршетку пројектне документације, бити започета комплетна реконструкција овог објекта – рекао је Тодоровић.

Он је навео да је реконструкција Дома војске за потребе Градске библиотеке у завршној фази и да се очекује да ће током лета бити завршени сви грађевински радови.

Инвестиција је вредна 147,1 милион динара, а Град је у овогодишњем буџету издвојио и додатних 15 милиона за опремање простора. Међу значајније инвестиције сврстао је и изградњу фискултурне сале за потребе ШОСО „1. новембар“ и Установе „Зрачак“, за коју су Министарство привреде и Град Чачак определили укупно 75 милион динара. Када је реч о изградњи Дома ученика, грађевински радови су окончани и преостаје само партерно уређење. Инвестиција је вредна 184,3 милиона динара. Министарство просвете је обезбедило накнадно и додатних десет милиона динара за опремање тог простора и очекује се да ће током августа ова зграда добити и своје прве станаре.

И у културним институцијама било је важних инвестиција за протекле две године. Саниран је објекат Галерије “Рисим”, заједно са Министарством културе, које је ове године одобрило додатних шест милиона динара за завршетак фасаде и друге радове на овом репрензетативном објекту. За ову годину планирана је реконструкција зграде “Абрашевића”, основних школа “Ратко Митровић” и “Др Драгиша Мишовић”. Планирана је реконстукција и улагање у археолошки локалитет Римске терме у окиру “Римског трга”, али се за туристичке посете неће наплаћивати улазнице, јер се ради, рекао је градоначелник Тодоровић, о јавном добру од општег значаја.

– Према плану биће два улаза – са “Римског трга” и са шеталишта. Биће постављен екран са информацијама о самим термама и о овом простору. Аплицирали смо за око 190 хиљада евра за комплетно уређење локалитета, да их комплетно средимо и да буду понос свих нас – истакао је Тодоровић.

Важна инвестиција била је и изградња гасне котларнице “Просвета”, а постоји потреба за још три у ужем центру града, Богићевићевој улици, код СУП-а и код Техничке школе…

– Ово је прво полувреме наше власти, а грађани ће после мандата проценити да ли неко може боље или ми можемо да наставимо да радимо на развоју града… Изузетно пуно стручних и квалитетних људи имамо у управама, јавним предузећима… Али и даље мислим да може много брже, у многим плановима нас коче процедуре, а мимо тога не можемо. Али 90 одсто онога  што сам имао као визију развоја Чачка, остварило се и остварује се. Чачак ће бити раскршће свих путева – ауто и магистралних, привредних, туристичких дестинација – резимирао је градоначелник.

ИНФОРМАТИКА У СКУПШТИНСКОМ РАДУ

Председник Скупштине града Игор Трифуновић подсетио је да су за две године одржане 22 седнице, на којима је донето 445 одлука. Он је издвојио приступање изради осам урбанистичких планова детаљне и генералне регулације, од којих је усвојено пет.

– Овим су направљени одлични темељи за реализацију свих инвестиција о којима је говорио градоначелник. Као најзначајније бих истакао Одлуку о елаборату оправданости отуђења грађевинског земљишта, којим су створени услови за формирање нове индустријске зоне и долазак најзначајнијег инвеститора “Форверка”, који ће запослити око 1.000 радника. Очекујемо да до краја године почне и запошљавање у овој фабрици – рекао је Трифуновић.

Напредак у раду Скупштине града уочљив је и у електронској достави материјала. Чачак је један од зачетника таквог начина рада. Наше скупштинско руководство представило је такав систем рада многим општинама и градовима Србије. Без обзира на напредак, прошле године је из нашег града отишла и ружна слика скупштинског живота.

– Из Чачка не би смеле да одлазе вести о насиљу у Скупштини, него о инвестицијама и развоју града – напомиње Игор Трифуновић.

МРАЧНЕ УЛИЦЕ

Жалбе појединих учесника у јавним набавкама успоравају читаву процедуру и то је главни разлог што су неке градске улице у мраку, као што су Немањина, улице која води ка “Темпу” и још нека места у граду, одговарио је на питање новинара Милун Тодоровић.

– Закаснили смо, ту чињеницу прихватам као сопствену грешку. Коначно су се договорила два домаћа предузетника, радиће заједно и већ је започета замена расвете. Видео сам да је месецима у мраку део Немањине, од Кнез Милошеве улице до ресторана “Младост”. Требало би да убрзамо процедуре, од јавне набавке, потписивања уговора до извршења посла. Када је реч о јавној расвети, мораћемо убудуће да распишемо тендер већ у јануару, да не бисмо каснили. Жалбе појединих учесника могу и по неколико месеци да успоре читав посао – подсећа Тодоровић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.