Aktuelno Grad

БОЈОВИЋ О САСТАНКУ ГРАДСКОГ РУКОВОДСТВА СА ПОТПРЕДСЕДНИЦОМ ВЛАДЕ ЗОРАНОМ МИХАЈЛОВИЋ

Радни састанак са градским руководством, током недавне посете потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић Чачку, према речима Милана Бојовића, помоћника градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре, био је врло конструктиван. Министарка је почетак изградње деонице аутопута Прељина – Пожега најавила за крај ове или почетак следеће године, а најкасније за 1. март. Лепа вест је и та да се до краја године очекује конверзија аеродрома у Лађевцима у војно-цивилни, односно мешовити. У међувремену је и градоначелник Чачка Милун Тодоровић упутио отворено писмо, апелујући на надлежне да се тај аеродром што пре “стави” у функцију, што је подједнако значајно, као и изградња аутопута, подсетио је Бојовић и додао:

– Поред ових најзначајнијих тема, на састанку са потпредседницом Владе Зораном Михајловић говорило се и о нашем предлогу да се за изградњу аутопута од Прељине до Паковраћа, за насип користи материјал из реке Мораве, што је министарка са одушевљењем прихватила. Већ наредних дана очекујемо састанак у циљу анализе овог предлога израде елабората за ескплоатацију шљунка из реке, у делу од Парменца до Борчеве хале, како бисмо урадили насип аутопута и истовремено решили проблем уређења корита Западне Мораве. Такође, једна од веома значајних тема била је и пројектовање моста преко Западне Мораве, на траци северне обилазнице. Мост би требало да се изгради у делу између бране у Парменцу и водовода у Бељини. Планирамо да за сада урадимо пројекат до укрштања са Улицом Видосава Колаковића, како бисмо омогућили да се грађани са леве обале Мораве, преко Книћанинове улице, укључују на ову приступну саобраћајницу, и да за два минута са Љубићког кеја стигну у Парменац. Предузеће “Путеви Србије” би до краја ове године требало да уради пројекат моста. Реч је о веома скупој инвестицији, пројекат ће коштати око 18 милиона динара. Прво следи пројектовање, па прибављање грађевинске дозволе, како бисмо у складу са буxетом Републике и “Путева Србије”, планирали шта следеће године можемо да реализујемо.

Према речима Бојовића, такође једна од важних тема била је и израда просторног плана подручја посебне намене, предела изузетних одлика Овчарско-кабларске клисуре, за који је Влада Републике Србије издвојила 12,5 милиона динара и који је у завршној фази. Град Чачак је дуго чекао на усвајање овог просторног плана, а јавни увид следи већ током овог месеца.

– Заједно са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на почетку израде плана, у сали Скупштине града, организовали смо радни састанак, на који су били позвани представници свих спортских клубова, удружења грађана, љубитеља природе, сви они који су институционално организовани и заинтересовани за развој Овчарско-кабларске клисуре. Сви су на том састанку имали прилику да изнесу своје предлоге, примедбе, коментаре, и након тога у писаној форми, преко наше Управе за урбанизам, доставе Министарству грађевинарства. Многе примедбе су уважене, а током јавног увида у мају, поново ће институције, односно сви грађани имати право да изнесу своје предлоге за измену плана. Све локације, поготову манастири, који су у тиристичком смислу интересантни, посебно су и детаљно обрађени, снимљени из ваздуха, тако да ћемо имати врло квалитетан просторни план. Желимо да он, уз све примедбе, буде уравнотежен између комерцијализације овог простора и очувања природе и културне баштине. Није нам циљ да овај простор буде само идилично зеленило, већ доступан нашим грађанима, али и да сачувамо биљни и животињски свет, све оно што Овчарско-кабларску клисуру чини лепом – наглашава наш саговорник.

Бојовић подсећа да је отворена понуда за изградњу и реконструкцију некатегорисаног пута у Овчар Бањи, који води ка путу за Шиљковицу:

– Овим уговором је планирано да се уради деоница од 2.550 метара, уз реконструкцију првих 180 метара, који су формално општински пут, и нису били предмет овог пројекта. Током године биће настављено пројектовање ове саобраћајнице, која је укупно дуга пет километара, до пута за Шиљковицу, уз реконструкцију пута који води до тзв. “Чвркића имања”, ка видиковцу на Каблару. С обзиром на то да је туризам велики потенцијал Града Чачка, на свим локацијама где постоји могућност за развој туризма изводе се инфратсруктурни радови.

На састанку са министарком разговарало се и о изградњи две параглајдинг стазе, са реконструкцијом прилазне саобраћајнице на врху Овчара, зашта је урађен пројекат. Планирано је да, заједно са Општином Лучани, Туристичка организација Чачка са овим пројектом конкурише код Министарства туризма на већ расписан конкурс.

– Надам се да ћемо ове године успети да реконструишемо, како у Ваздухопловном савезу Србије кажу, једну од најбољих стаза за ову врсту спорта. То је још један вид туризма који треба развијати. Наравно, сама локација ствара могућност и за друге видове туризма, као што су планинарење, бициклизам и слични садржаји – рекао је Милан Бојовић.

Н. Р.

 

Оставите одговор