G.Milanovac

„Брдо мира“ у пуном сјају

 

 

 

 

Обиласком и пригодним програмом који је уприличен на „Брду мира“ свечано је отворен овај реконструисани спомен комплекс. Тим поводом председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић са својим сарадницима угостио је представнике амбасада Руске Федерације и Краљевине Норвешке, као и градоначелника норвешког града Мушјена,иначе великог пријатеља Горњег Милановца Јан АрнеаЛовдахаса сарадницима. Церемонији свечаног отварања присуствовали су и чланови породица жртава, представници министарстава, представници Српске православне цркве, милановачки привредници као и бројни грађани.

Како налаже српска традиција, као прави домаћин, на самом почетку све драге пријатеље и уважене госте поздравио је председник Дејан Ковачевић: „Осећам велику срећу и задовољство што од данас овај, јединствен музеј под ведрим небом, значајан за Горњи Милановац и Србију, али ништа мање и за наше пријатеље из Руске Федерације и Краљевине Норвешке сија новим сјајем.“Он је даље у свом говору подсетио на давну 1961. и на прве грађевинске радове који су извођени у оквиру овог комплекса, али и на чињеницу да су га први пут свечано отворила два велика државника тог времена: „Тачно пре педесет и шест година, 1962. године откривањем спомен костурнице посвећене црвеноармејцима палим у борбама за ослобођење Горњег Милановца овај спомен комплекс заједно и свечано тада су отворили тадашњи председници СФР Југославије и Совјетског Савеза Јосип Броз Тито и Леонид Иљич Брежњев.“Ковачевић је додао да су услед недостатка недовољне обезбеђености и неодговарајућег одржавања оскрнављени бројни споменици, да је прорадило клизиште, стазе и платои су уништени, а биљни свет је због сушних лета и болести стабала драматично урушен због чега је посечено близу 90% укупног растиња. Због свега овога приступило се архитектонско грађевинским радовима којима је урађено партерно уређење, изградња капије и сувенирнице на доњем улазу у комплекс, реновирана је Норвешка брвнара, изграђен је амфитеатар на отвореном, пешачке и трим стазе, постављен урбани мобилијар и справе за вежбање на отвореном, урађени су бројни електрорадови, а спроведен је и поступак озелењавања.„Завршетком ових радова и реализовањем пројекта реконструкције спомен парка „Брдо мира“ у Горњем Милановцу успели смо да сачувамо културно – историјско наслеђе, да унапредимо туристички потенцијал Општине, да побољшамо културно-рекреативни садржај, али и да побољшамо квалитет животне средине“, рекао је Ковачевић. На крају свог обраћања он је додао да се данас, на овом значајном историјском месту, сећамо свих страдалих бораца и народних хероја и да се њима част, али и у част будућих нараштаја општине Горњи Милановац свечано отвара реконструисан спомен комплекс „Брдо мира“.

ЕгилДалтвеит, војни аташе у амбасади Краљевине Норвешке присутнима се обратио на српском језику, иако је на овој функцији у нашој земљи само три месеца: „У трећој години бака ми је причала о интернирцима из Србије, који су били у оближњем радном логору. Она им је помагала тако што им је кришом носила храну. Још увек као успомену чувам рукотворине које су они из захвалности поклонили мојој баки као знамење.“Господин Далтвеит је додао и да се у Норвешкој са посебном пажњом чувању и пазе гробља српских војника, као и споменици подигнути у њихову част.

Такође, присутне госте поздравио је и пријатељ Горњег Милановца, градоначелник норвешког братског града Мушјена Јан АрнеЛовдахречима да му је веома драго што се данас налази на „Брду мира“: „За нас Норвежане сваки долазак у Горњи Милановац, па и овај дан, је подсећање на догађаје који су нас повезали и пријатељство које негујемо.  Морам да кажем да је посао који сте овде урадили у реконструкцији овог парка фантастично урађен. Заиста смо импресионирани оним што смо данас видели.“Јан АрнеЛовдах је подсетио да је раније на „Брду мира“ постојала Норвешка шума. Због болести то дрвеће је посечено, али пријатељи из Мушјена су обећали да ће послати Норвешки бор и изразили наду да ће до следеће године то дрвеће већ ухватити корење у оквиру овог комплекса.

У име Руске Федерације присутнима се обратио представник амбасаде Руске Федерације у Београду и заменик шефа Трговинског представништва Русије у Србији господина Александар Радионов који је на почетку свог обраћања истакао сличност наша два народа и језика и истакао да је његово обраћање из срца: „ Ја нисам учествовао у рату, али памтим приче људи који јесу и који су те приче за живота причали. Тај рат и све што је носио са собом је био један ужас. Људи који су сахрањени овде били су млади, то су били породични људи, који су имали децу и водили нормалан живот. Они су бранили право на живот и право на слободу.“Радионов је напослетку рекао и да му је драго што парк сада није само спомен обележје и споменички комплек, већ и место где расту нови нараштаји, шетају, баве се спортом и не заборављају. Како је истакао, они су будућност.

 

Општина Горњи Милановац по Јавном позиву Министарства привреде расписаном 2017. године аплицирала је за средства за реализацију архитектонско-грађевинских радова у оквиру спомен комплекса „Брдо мира“. Укупна уговорена вредност ових радова износи 46.353.192,02 динара, од чега је учешће Министарства привреде 19.313.830,01 динар, а учешће општине Горњи Милановац 27.039.362,01 динара.

Овом приликом положени су и венци на споменике који се налазе у оквиру спомен комплекса „Брдо мира“. Председник општине Дејан Ковачевић положио је венац на Спомен костурницу погинулим војницима таковскогкраја у Другом светском рату. ВенацнаСпоменкостурницуприпадницима Црвене армије погинулимау борбама ослобођења територије Горњег Милановца и Чачка  у Другом светском рату положио јепредставникамбасадеРускеФедерације и заменикшефаТрговинскогпредставништваРусије у Србији господин Александар Радионов. Комадантцентраза обуку везе и информатике, потпуковник Недељко Планојевић положио је венац на Споменик браниоцима српске слободе. Заменица председника општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Лазар Николић положили су венце на Споменик страдалима у логору Маутхаузен. ГосподинЕгил Далтвеит, војни аташе у амбасади Краљевине Норвешке и градоначелникбратимљеногградаМушјенаизНорвешкеЈанАрнеЛовдах положили су венце на Споменик норвешким интернирцима.

Свечани програм уприличен у част отварања овог, како је председник општине Дејан Ковачевић рекао, јединственог музеја под ведрим небом, својим изведбама употпунили су глумац Момир Брадић, женски хор „Петар Ранчев“, вокални солиста Војислав Спасић и Владимир Јоцовић, званични конференије свечане манифестације.

 

 

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.