Aktuelno Obrazovanje

БУДУЋНОСТ СРПСКЕ НАУКЕ

У ЧАЧКУ ОДРЖАНО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ТАЛЕНАТА

Чачак је у суботу био центар младих надарених људи. По први пут Републичко такмичење младих талената организовао је Регионални центар за таленте Чачак. У анфитеатру Техничког факултета, где је свечано отворена ова манифестација, окупило се 399 такмичара из целе Србије – ученика седмог и осмог разреда основних школа  и средњошколаца. Они су се такмичили на Техничком и Агрономском факултету у дванаест области: математике, информатике, физике, хемије, биологије, српског језика, књижевности, енглеског језика, историје, географије, заштите животне средине и психологије. Њихове тестове и истраживачке радове оцењивало је 60 наставника и професора чачанских школа, факултета и Института за воћарство.

Директор чачанског Регионалног центра за таленте проф. др Светислав Марковић рекао је да је велика част угостити оне који су интелектуална будућност Србије. Свим учесницима пожелео је успешне резултате на такмичењу и у даљем школовању и раду.

– Рад са талетнованом децом је осмишљен кроз регионалне центре, како би се ученици, поред знања која стичу у својим школама, бавили и истраживачким радом. Пре доласка на ово такмичење сви учесници су, уз подршку својих ментора, написали истраживачке радове, који су високо оцењени на регионалним смотрама. Зато је ово такмичење круна њиховог једногодишњег рада – објаснио је Марковић.

Такмичење је званично отворио др Милан Лукић, члан Градског већа задужен за науку и директор Института за воћарство, који је у име Града Чачка и градског руководства поздравио учеснике и професоре. Подсетивши да су се ранијих година ова такмичења углавном организовала у Београду, он је рекао да је за Чачак веома важна улога домаћина.

 

Ученици који су имали више од 90 бодова награђени су дипломама, који носиоцима могу донети одређене предности при упису у средње школе и факултете. Из Чачка је на такмичењу било 54 чачанска основца и средњошколца. Према ранијем искуству, сви који су освојили неку од диплома, имају могућност да касније конкуришу за једнократну новчану награду коју додељује Град Чачак.

Осим Регионалног центра за таленте, Техничког и Аргономског факултета и Института за воћарство, у организацији такмичења учествовала је и ОШ „Вук Караџић“, која је дала техничку подршку овој манифестацији.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.