Selo

ВАЖНА ЈЕ ДОБРА И ДУГОРОЧНА ПРИПРЕМА

РАДМИЛА ВУЧИНИЋ ИЗ ФИРМЕ CMS ПРЕДСТАВИЛА ИПАРД У ЧАЧКУ

ВАЖНА ЈЕ ДОБРА И ДУГОРОЧНА ПРИПРЕМА

У организацији Града Чачка, прошле седмице у сали Скупштине одржана је презентација о значају, могућностима и условима коришћења средстава из предприступних фондова Европске уније за рурални развој (ИПАРД). Како ИПАРД мења систем финансирања пољопривреде, шта све омогућава и под којим условима, ко може да конкурише, који су рокови, стандарди, начин рангирања, као и о другим бројним недоумицама, веома је детаљно говорила Радмила Вучинић, директорка и власница Consulting Management Services (CMS), приватне консултантске фирме из Новог Сада, која се овим пословима бави 17 година. Презентација је привукла велики број чачанских пољопривредника из разних грана, међу којима је било доста младих воћара и повртара.

Према речима Радмиле Вучинић, ИПАРД јесте за “одликаше”, односно за оне који послују као права комерцијална пољопривредна газдинства, који поштују све националне захтеве, који имају регистровану производњу, плаћају своје обавезе према држави, уз поштовање незаобилазних стандарда који су веома важни и један су од битних услова за исплату средстава из овог фонда.

Као веома важан податак, она је навела да се кроз овај фонд не финансира “ништа живо”, односно стока, саднице, већ опрема, машине и прерађивачки капацитети. Пре израде самог бизнис плана, који је многим пољопривредницима “болна” тачка, предстоји низ корака, рекла је Вучинић. Испуњавање стандрада је веома значајно, а мало се прича о томе. Пре захтева за исплату, од произвођача се очекује, а то ће бити и контролисано, да испуњавају националне стандарде и минимум ЕУ стандарада…

У име Града, присутнима су се обратили Владимир Грујовић, начелник ГУ за локални економски развој и Владан Милић, помоћник градоначелника Чачка. У изјави за “Чачански глас” начелник Грујовић је подсетио да су наши пољопривредници први пут добили могућност да конкуришу за овај европски фонд.

– Поред формалног ослонца на надлежно министарство, за нас је битно да имамо искусне консултанте, који су већ учествовали у овим програмима и који могу да помогну у припреми и реализацији програма. На овај начин Градска управа жели да мало прошири капацитет и судећи по одзиву пољопривредника, велико је интересовање за ова средства. О ИПАРД-у постоји много информација, веома различитих. Настојаћемо да организујемо још оваквих скупова са циљем да се добију што тачније и прецизније информације – обећао је Грујовић.

Пољопривредници су имали прилику да поставе питања и реше неке своје недоумице, првенствено у вези конкурисања за ова средства и за реализацију пројеката.

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју “Чачанског гласа”

 

Оставите одговор