Kultura

VATRENA SPIRALNA DUŠA SVETA…

SAMOSTALNA IZLOŽBA BOŽIDARA PLAZINIĆA U NARODNOM MUZEJU U KRALJEVU

 

BOZO 1

Samostalna izložba čačanskog umetnika Božidara Plazinića od 14. jula do 8. avgusta postavljena je u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu. Kustos izložbe je istoričar umetnosti Ljubiša Simović, muzejski savetnik, koji o umetniku i postvaci koja obuhvata četvrt veka njegovog stvaralaštva kaže:

-Božidar Plazinić je umetnik i kulturni poslenik ogromne energije, koju je u ovom vremenu gotovo nemoguće pratiti. Dovoljno je pomenuti nekoliko međunarodnih projekata koji se već dugi niz godina odvijaju na ovim prostorima: Otvorena knjiga Balkana, Art dijalog, Međunarodni simpozijum “Umetnost i papir”… To su projekti koji imaju misionarsku ulogu u društvu, što dugo opstaje u urušenom sistemu vrednosti.

Sa druge strane, Božidar Plazinić je umetnik čije je mesto na umetničkoj sceni Srbije vidno i značajno. Sazrevajući na poprištu postmodernih shvatanja umetnosti, on harmonizuje veoma udaljene jezičke i plastičke izraze u jednu skladnu celinu epskog zamaha. Njegova oslonjenost na dobro poznavanje strukture slike, kao i materije koja je otelovljuje, u sazvučju sa vrednostima sazdanim na vizantijskoj tradiciji ovog podneblja, čini njegove radove prepoznatljivim i autentičnim; zlato i čađ, svetlo kao božanska, duhovna energija i zgusnuta materija, sadržinski potencijal u rasponu ekspresije odnosa punog i praznog, simbolika arhetipova krsta, meandera, spirale, trougla…

Na kraljevačkoj izložbi predstavljeno je dvadesetak radova ovog vrsnog umetnika, nastalih u proteklih dvadeset pet godina, u vremenu kada je Božidar Plazinić sazreo u značajanog srpskog umetnika – istakao je Ljubiša Simović.

Izložba prezentuje radove iz nekoliko ciklusa: “Priče o vatri”, “Hram” i pojedinačna monumentalna dela koja u osnovi “opsesivno” variraju arhetip spirale kao višeznačni simbol univerzuma. On se fokusira na jedan problem, kako u neprekidnom proticanju prepoznati i utemeljiti ono neprolazno. “Plazinić arhetipsku simboliku spirale (plamen i vatra) transponuje u univerzalno produhovljenu svetlost koja osvetljava svest… Tajanstvena sila spirale za umetnika je simbol Svetog Duha i nepojamne svetlosti božanskog prisustva, vatrene spiralne duše sveta, kao najčistije prisutnosti koja omeđuje haos i drži na okupu jedan čvrsto strukturirani isloženi ikonički sistem”, beleži likovni kritičar Đorđe Kadijević i ističe da “taj spiralni vrtlog može da se shvati i kao trag apokalipse, ali i kao nagoveštaj velike geneze. Spirala kosmičkog dinamizma i prizvane svetlosti, kod umetnika zapravo otelovljuje zlato kao svetlost vaseljene. Plaziniću je stalo da u svom radu ukaže na unutrašnju, dinamičku silu spirale, te na misaone i idejne koordinate koje ona priziva.”

BOZO 1

Božidaru Plaziniću je ovo 31. samostalna izložba, a izlagao je na 597 kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Rođen je u Guberevcima u Dragačevu 1954. godine. Studirao je na Akademiji umetnosti u Sarajevu, Bukureštu i Rijeci, i na Visokoj školi za konzervaciju i restauraciju u Beogradu.Član je ULUS-a od 1980. godine, a od 2001. ima status istaknutog umetnika. Dobitnik je 32 nagrade, među kojima su najznačajnije: Medalja za slikarstvo na Međunarodnom salonu u Parizu 1987, Otkupna nagrada Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu 1987, Nagrada za slikarstvo na 38. Oktobarskom salonu u Beogradu 1997, Zlatna medalja na 10. Prolećnom analu u Čačku 2001, Prva nagrada za proširene medije na Međunarodnom bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu 2012, Oktobarska nagrada Grada Čačka za likovnu umetnost 1993. i mnoge druge.

Dela Božidara Plazinića se nalaze u brojnim muzejima i kolekcijama u Beogradu, Zagrebu, Čačku, Zrenjaninu, Somboru, Nišu, Kraljevu, Požegi, Tuzli, Vroclavu, Kremoni, Tokiju, Parizu, Temišvaru, Zavičajnom muzeju Ravne na Koroškem, Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji, Titovom bunker ARK DO Konjic i mnogim drugim.

Osim umetničkog stvaralaštva, Plazinić je inicijator i pokretač brojnih kulturnih projekata: osnivač je prve ekološke kolonije na Balkanu – Međunarodnog simpozijma “Umetnost i papir”, bijenalne izložbe “Biblioteka – otvorena knjiga Balkana”, rukovodio je kolonijom crteža u Zrenjaninu, više od dve decenije je član Umetničkog savetai i selektor “Mileševske kolonije” u Prijepolju, a 2016. je bio jedini umetnik iz unutrašnjosti imenovan za predsednika Upravnog odbora prestižnog Oktobarskog salona u Beogradu, na kome je izlagao desetak puta.

Zorica Lešović Stanojević

Ostavite odgovor