Aktuelno Grad

ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ ЦИВИЛНОГ АЕРОДРОМА „МОРАВА“ ЗА ЧАЧАК

Цивилни део аеродрома „Морава“ имаће велики бенефит за Чачак, у смислу развоја туризма и привреде, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоривић, нагласивши да ће захваљујући могућности карго летова, функционисање овог аеродрома имати велику корист за произвођаче нашег краја, који ће на ефикаснији и лакши начин моћи своју робу да пласирају на страно тржиште.

Како је најавqено, војно-цивилни аеродром „Морава“ ће бити отрворен 28. јуна, на Видовдан и оспособљен за превоз путника и робе. Градоначелник Тодоровић је подсетио да су још у мају 2017. године, професор др Ђорђе Ђукић, председник Савета угледних грађана Града Чачка и он предочили председнику Републике да је изградња аеодрома „Морава“, поред аутопута, „приоритет свих приоритета за инвестиције у овом округу“.
Око 20 хектара површине територије аеродрома припада МЗ „Катрга“, али то је мање важно, најбитније је да је он на само 19 километара удаљености од центра Чачка и да ћемо имати многе користи, нагласио је градоначелник.
Поред развијања верског, бањког и здравственог туризма, Тодоровић је нагласио да ће омогућавањем карго летова велику корист имати произвођачи нашег краја.
– Посебно поqопривредници, воћари, повртари, моћи ће већ у току дана да пласирају своју робу широм Европе. Она ће врло брзо моћи да буде на тезгама великих продајних система и у великим градовима – рекао је Тодоровић.
Тихомир Ђуровић се већ 33 године бави сточарском производwом и има своју фарму, а скоро је са још произвођача оформио и задругу „Сточар 2017“. До саду су, како каже, извозили само у земље у региону, Црну Гору и Босну и то јунад, коју су превозили у камионима.
– Отварањем цивилног аеродрома и за карго превоз робе, сточари из овог краја би имали велику шансу да своје производе пласирају и на страно тржиште, на пример у Либан. Трудићемо се да се и развијамо у том правцу, а затим добијемо што већу цену за робу и олакшамо продају – објашњава Ђуровић и напомиње да ће на тај начин моћи да извозе и свеже месо, јер је у питању брз транспорт.
Градоначелник је подсетио да се може очекивати већи број туриста у Атомској, Овчар и Слатинској Баwи, али и да се и код нас развије такозвани, све популарнији, дентални туризам.
– Овај вид туризма је већ изузетно развијен у овом делу Европе, а и у нашем граду имамо изузетне стручwаке, који свој посао раде одлично и доста јефтиније од оних у западним земљама – рекао је Тодоровић, закључивши да се са почетком рада цивилног аеродрома „Морава“ остварује сан генерација Чачана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.