Aktuelno Obrazovanje

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ХУМАНИТАРНУ ПРОДАЈНУ ИЗЛОЖБУ

БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ У УМЕТНИЧКОЈ ШКОЛИ У ЧАЧКУ

Као и сваког децембра, у Уметничкој школи у Чачку и ове године организована је хуманитарна продајна изложба. Заинтересовани су у петак, 21. децембра, у периоду од 10 до 17 часова, могли да виде око 400 радова све три групе – дрворезбара, клесара и конзерватора културних добара. Истовремено, одржан је и “Дан отворених врата”, а посетиоци су могли и да гласају за свог фаворита међу младим сликарима, основцима, који су своја дела стварали почетком новембра, у оквиру прве ликовне колоније у школи.   

Ана Богићевић, руководилац Уметничког одељења, каже да хуманитарна изложба постаје лепа традиција. На продају су понуђени радови бивших и садашњих ученика, који се једно време чувају у фундусу школе.

– Приоритет при откупу имају сами аутори, али много тога остане у школи. Будући да немамо простора ни услова да чувамо толико радова, одлучили смо да их сваких три-четири године понудимо на продају и да новац који прикупимо, дамо у хуманитарне сврхе. Наши ученици, посебно бивши, доста тога откупе, велико интересовање је и међу колегама, као и другим суграђанима – рекла је Богићевић.

У школи су веома задовољни одзивом и интересовањем. Већ у првих неколико сати продат је велики део изложених радова, а највеће интересовање купаца било је за дрворезбарске радове, али и за иконописе, мозаике, скулптуре, слике… Цене су биле веома симболичне – од 50 динара, колико су биле графике, розете у дуборезу биле су 300, уља на платну око 1.000, а најскупље су биле иконе, око 3.000 динара.

Интересовања је било и у оквиру “Дана отворених врата”, посебно међу основцима, који су желели да се ближе информишу о образовно-уметничким профилима, које нуди школа. Уједно, могли су да виде у ком простору раде и стварају професори и ученици. Многи су веома изненађени када закораче у уметничку школу, јер мало њих зна да се у тој згради, која споља више подсећа на радионицу, “крију” веома “живи” уметнички атељеи.

Посетиоци су у петак могли још једном да виде тридесетак слика насталих на недавно одржаној колонији “Осмаци Надежди и Рисиму”. Богићевић каже да је и за ову изложбу, која је подразумевала и гласање, био велики одзив. То све говори о великој популарности и значају уметничког одељења, које од пре десетак година ради у оквиру Машинско-саобраћајне школе.

– Сигурно бисмо били и много видљивији да постојимо као самостална школа у центру града. Мислим да бисмо тада могли и више да пружимо заједници и талентованим ученицима, који желе да се образују у области визуелних уметности – закључује Богићевић.

Уметничку школу похађа око 80 ђака на три образовна профила. Колико је успешна, говори и податак да сваке године ученици те школе имају одличне резултате на пријемним испитима на уметничким факултетима.

В. Т.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.