Grad

 “ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ” И У ГРАДУ И У СЕЛУ

ПОМОЋНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА МИЛАН БОЈОВИЋ О ИНФРАСТРУКТУРНИМ РАДОВИМА

Да је много активности ове грађевинске сезоне у нашем граду и то на локацијама које су најпримамљивије нашим грађанима у лепим, сунчаним данима, на Градском тргу, купалишту поред Мораве и простору око Спортског центра, потврђује Милан Бојовић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре. На Љубићком кеју је недавно свечано отверено ново дечије игралиште, чију је изградњу подржала компанија НИС. Јавно комунална предузећа, пре свега “Градско зеленило”, уредила су, не само ново дечије игралиште, већ и бројне зелене површине у граду. 

– На фудбалском стадиону је срушен зид, некадашњег игралишта, до обале Мораве, у склопу уређења четири локала. Желимо да купалиште буде уређеније и безбедније за наше суграђане, али значајнији радови нас очекују следеће године. У току су завршни радови купалишта на левој обали Мораве. Такође, простор око скејт парка је све лепши, намеравамо да поплочамо део испред амфитеатра, као и да урадимо пешачке стазе где недостају, а на Градском бедему су већ реконструисана степеништа. Поред базена се гради још једно дечије игралиште. Много је активности, јер желимо да грађанима Чачка овај прелепи део града буде што доступнији и да у њему свакодневно уживају – каже Милан Бојовић.

У центру града ускоро ће бити завршени радови на тзв. Римском тргу и у Пиварској улици, а плато испред Дома културе већ је уређен. Бојовић најављује и изградњу тротоара у Улици краља Петра И, до ограде Института за воћарство, где ће паркинг места бити окренута бочно, што ће допринети проширењу саобраћајнице и убрзати саобраћај, а ускоро ће почети и радови у Улици Веселина Миликића:

– Грађевинска сезона је у јеку, акценат је на инфраструктурном опремању индустријских зона у Прељини и Коњевићима, а такође и на изградњи Улице 10. Реконструкција атарских путева је у завршној фази у месним заједницама Виљуша, Прислоница и Риђаге. У току су јавне набавке за избор извођача радова за изградњу и реконструкцију путне инфраструктуре, како на градском, тако и на сеоском подручју, хоризонталној и вертикалној сигнализацији и уличној расвети.

Радови су интензивни и у приградским и сеоским месним заједницама на чачанској територији, а управо се завршава изградња једне деонице система водоснабдевања за месне заједнице Вранићи, Милићевци, Соколићи и Горња Горевница. Реч је о деоници од 640 метара, од школе у Трбушанима до моста на Чемерници, на путу ка Вранићима.

– По завршетку ових радова, у Трбушанима је започета санација пута са приступним саобраћајницама. После три године и разговора са градоначелником и градским руководством, успели смо да реализујемо овај пројекат, а томе дугујемо и велику захвалност мештанима МЗ Трбушани и новоизабраном Савету месне заједнице. Потом нас очекује наставак изградње дела водосистема за месне заједнице Риђаге, Бељина, Парменац, Паковраће, Придворица и Међувршје. У оквиру овог пројекта, тренутно се гради део водосистема између месних заједница Бељина и Парменац, у дужини од 1.150 метара. Вредност ове инвестиције је осам милиона динара, а радове ће изводити ЈКП “Водовод” Чачак. За ова два најзначајна водосистема у Риђагама и Вранићима очекујемо наставак радова, с обзиром на то да смо конкурисали за значајна средства код Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Верујемо да ћемо добити подршку у износу од око 120 милиона динара за реализацију пројеката за изградњу система водоснабдевања.

Када је реч о овим водоводима, важно је да по завршетку радова, одржимо састанак са представницима ових месних заједница, како бисмо им указали на то шта је до сада изграђено, а шта нам предстоји да урадимо у наредном периоду. Реч је о пројектима који су започети пре више од десет година, за које су многи грађани измирили своје обавезе у целости, а ни данас немају воду. Желимо да их уверимо да ћемо и то завршити. Али, потребна је и подршка грађана који своје обавезе нису измирили – наглашава Бојовић.

Потписан је и уговор између Града Чачка, МЗ Трнава и ЈКП “Водовод” о прикључењу дела ове месне заједнице на рзавски систем водоснабдевања, а потом следи и почетак радова зашта су буџетом обезбеђена средства. Слична ситуација је и са дугоочекиваним водоводом у Доњој Трепчи, где су грађани разводну мрежу изградили пре више од десет година.

– Последње две године смо интензивно градили магистрални цевовод од Коњевића до резервоара у Мојсињу и Доње Трепче. Уложено је више од 70 милиона динара и радови су коначно завршени. Предузеће “Водовод” ће испитати квалитет постојећег система и евентуално реконструисати одређене делове, уколико буде било потребно, с обзиром на то да је изграђен пре десет година. Потом следи увођење појединачних прикључака за око 160 домаћинстава у МЗ Доња Трепча. Такође, изградњом овог магистралног водовода ка Мојсињу створени су услови да се и месне заједнице Станчићи и Мојсиње прикључе на рзавски систем водоснабдевања. Планирамо и наставак изградње магистралниг цевовода у МЗ “Бресница”. Са мештанима смо имали неколико састанака, а сада је потребно спровести до краја административну процедуру која подразумева прибављање сагласности “Путева Србије”, с обзиром на то да је реч о траси државног пута, потом следи усвајање скупштинске одлуке и добијање грађевинске дозволе, зашта је пројекат већ спреман. Очекујемо да ћемо ребалансом буџета обезбедити средства у износу од око седам милиона динара, чиме ће највећи део проблема мештана ове месне заједнице бити решен, и већина ће добити воду са система ЈКП “Моравац” Мрчајевци. Слична је идеја и за две месне заједнице које немају контролисано водоснабдевање преко наших јавних предузећа, за Виљушу и Трнавску Балугу. Планирамо да ребалансом буџета обезбедимо средства за изградњу магистралног водовода од Трнаве до Виљуше, чиме би створили услове да одмах прикључимо домаћинства МЗ Трнавска Балуга и велики део корисника водосистема у Виљуши, тако да ће до овог лета, у периоду отежаног водоснабдевања, велики број наших суграђана добити рзавску воду – обећава Бојовић.

У пуном јеку су радови у Заблаћу на санацији обале Западне Мораве, које финансира ЈКП “Србијаводе”, а изводи привредно друштво “Морава” из Чачка. Вредност радова је 23 милиона динара, а санацијом обале биће заштићено више од 900 хектара плодних ораница и велики број домаћинстава на овом подручју.

Говорећи о радовима на сеоском подручју, Бојовић је издвојио инфраструктурно и партерно уређење простора око Дома у МЗ “Мрчајевци”, што је неопходно за организацију познате манифестације “Купусијаде”. Прва фаза ће обухватити изградњу водоводне и канализационе мреже, као и система за одвођење површинских вода. Ове године биће завршени радови на подземној инфраструктури, а за следећу је планирано партерно уређење овог простора. Урађен је леп пројекат и за партерно уређење Дома у МЗ Заблаће, којим је планирано да објекат иза Дома буде срушен, а на том месту у перспективи буде изграђен вртић, који је неопходан овој месној заједници. Поред овога, руководство града планира и изградњу спортских сала у основним школама у Доњој Трепчи и Бресници, за шта је Град аплицирао на конкурс Министарства привреде “Градимо заједно”.

ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА

Када је реч о путној инфраструктури у току су активности и на градском и сеоском подручју. Милан Бојовић наглашава да је градско руководство прошле године имало изузетно добру сарадњу са предузећем “Путеви Србије” и да смо захваљујући овој подршци успели да реконструишемо велики број саобраћајница које спајају државне путеве.

– Планирали смо да и ове године реализујемо неке пројекте са “Путевима Србије”. Наша обавеза је да на тим локацијама изградимо или реконструишемо атмосферске канализације пре асфалтирања саобраћајница. Улица Александра Савића, од Савковића косе до каменог моста, није реконструисана у склопу прошлогодишњих радова. У току је изградња отвореног канала за одвођење површинских вода у делу од пумпе у МЗ “Лугови” до каменог моста, и они ће ускоро бити завршени. Потом ћемо започети реконструкцију и ове саобраћајнице. Добићемо комплетну реконструисану улицу, која ће пре свега бити безбеднија и лепша, са заштитном оградом и тротоаром – најављује наш саговорник.

Н. Р. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.