„Викенд на селу“ у Горњој Горевници

Осим запослених и волонтера Црвеног крста, у традиционалној акцији „Викенд на селу“ учествовали су Поливалентно-патронажне службе Дома здравља Чачак и овдашње Друштво за борбу против шећену болест „Diabetes mellitus“. Вишечлана екипа посетила је ових дана Горњу Горевницу. У сеоском Дому културе организован је основни здравствени преглед. Сви мештани могли су да преконтролишу притисак и ниво шећера у крви.

Организатори акције нису чекали да старији људи сами дођу на предгледе, већ су посетили њихова домаћинства. Многи су од Дома културе удаљени и по неколико километара. На терену углавном иста слика – самачка домаћинства у којима живе старије жене и тек неколико вишечланих породица.

– Уђите, уђите, ја једва чекам да ми неко дође – одговор је који се најчешће чуо од домаћица. Све оне имају од 70 до 90 година и углавном су виталне. Нису се жалиле на самачки живот, напротив. Хвалиле су се децом која их редовно посећују. Немогуће је и да сваки гост одмах уочи да жене беспрекорно одржавају своја домаћинства и окућнице.

– Хвала, али дајте некоме коме је потребније – била је готово иста реакција на мали знак пажње од Црвеног крста. Припремили су им неколико врста намирница, гардеробу и средства за хигијену. Да су бар могли мало дуже да остану, али требало је обићи петнаестак кућа. Екипа је и мирно могла да настави даље, с обзиром на то да су многим домаћицама основни здарвствени показатељи добри.

DSCN6315

Најлепша слика на терену били су четворо школараца и предшолаца. Најстарији брат је рођаку помагао да пече ракију, док су сестре чувале кућу. Волонтери Црвеног крста имали су и за њих поклоне, пошто ускоро почиње школска година.

Део екипе на терену није заобишао ни породицу Стевлић. У врло тешким условима живе непокертна Босиљка, њена поћерка Душица, која се отежано креће и син Милоје. Он је једини радно способан члан породице. Чачански медији писали су у последње време о Стевлићима којима су неопходни бољи услови за живот. Милоје нема стално запослење, ради сезонске послове, а породици преостаје и неколико хиљада од Душичине недокнаде за туђу негу и помоћ, пошто не прима пун износ.

За још једну успешно организовану акцију „Викенд на селу“ заслуге припадају Црвеном крсту Чачак, Поливалентној-патронажној служби Дома здравља, Омладинској теренској јединици „Др Драгиша Мишовић“ и Друштву за борбу против шећерне болести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.