Aktuelno Grad

ВИСИНА НА КОЈОЈ “РАСТУ КРИЛА”

ЧАЧАНИ НА ЕЛБРУСУ, НАЈВИШЕМ ВРХУ ЕВРОПЕ

10
Сања и Мирослав на Елбрусу са заставом ПД „Каблар“
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Експедиција Каказ 2017

Мирослав Ињац и Сања Радуловић, чланови Планинарског друштва “Каблар” могу рећи да су “гледали” Европу са њеног крова. Њих двоје су били део ексепедиције на Кавказ, коју је крајем јуна организовао Планинарски клуб “Предејане”, под вођством Зорана Павловића. За Мирослава и Сању Западни Елбрус (5.642 метра) је највећа освојена висина, али кажу да то није и њихова граница, јер већ следећег лета планирају пут у Перу и врх изнад 6.000 метара. Како причају, експедиција, која је бројала 22 члана, протекла је по плану, иако их је од старта “пратила” прича о нестанку једног америчког планинара, управо на путу за Елбрус.

Сања, која планинари од 2010, прошле године је освојила Мон Блан (4.807) и одмах по повратку кући решила да иде на веће висине. Већ у септембру се пријавила за Елбрус. У међувремену се пела на Комове, а седам дана пред одлазак на Кавказ водила је групу на Хајлу (оба врха на око 2.500 метара). Других посебних припрема није било, ако се не рачуна свакодневни посао на великом имању, каже уз осмех ова планинарка и пољопривредница из Милићеваца, где живи са породицом.

За одлазак на највиши врх Русије и Европе, Мирослав Ињац, по занимању јавни извршитељ, припремао се највише на нашем Каблару и на атлетској стази, али велики значај има његово десетогодишње искуство у ПД “Каблар”.

Из Србије су кренули 22. јуна. После два авионска лета, прво до Москве, а онда до Минералних Вода, стигли су у подножје Елбруса, у село Терскол на 2.100 метара. У екипи са којом су ишли на Кавказ, били су планинари из Србије, Македоније, Црне Горе и Словеније и углавном су се знали са неких ранијих успона.

– Када смо кренули, у Србији је било веома топло, тако да је прво требало привићи се на температурну разлику. У Терсколу нас је сачекало пролећно време, али су темепературе са екстремним разликама. Преко дана је било веома топлих периода, готово врелих, а током ноћи, уз ледени ветар, око минус двадесет. Ипак, време нас је одлично послужило, јер није било одлагања, иако смо имали три резервна дана за случај лошег времена. А то се догодило, јер је невреме почело управо када смо сишли са врха – причају планинари из Чачка…

…Пети дан експедиција је стигла до врха. У поноћ су кренули из базног дома, а на самом Елбрусу су били у 11 пре подне. То је око 1.600 метара висинске разлике, а дужинске око шест-седам километара. Међутим, како кажу, на тим висинама мери се само време…

…На питање шта је мотив за ове велике висине, Сања каже да је то осећај моћи и доказивање себи да може да помера своје границе.

– Са освајањем сваког врха све је веће самопоштовање. Као да човеку расту крила. Имам утисак да сам, са сваким врхом који сам освојио, постојао све јачи и бољи човек – речи су Мирослава.

За обоје је Елбрус лични рекорд. До сада. Јер, Сања и Мирослав су се већ пријавили за експедицију која следеће године у августу иде у Перу. Ка висинама преко 6.000 метара!

В. Т.

ЧУВАР ВИСИНА

Елбрус је угашени стратовулкан на Кавказу. Западни врх (Западни Елбрус) са надморском висином од 5.642 метара је највиши врх Европе и Русије. Корен речи Елбрус је староперсијски и значи “чувар висина”.

(Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“)

 

 

One thought on “ВИСИНА НА КОЈОЈ “РАСТУ КРИЛА”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.