Obrazovanje

Више од дуалног образовања

УМЕТНИЧКА ШКОЛА У ЧАЧКУ РЕАЛИЗУЈЕ ПРОЈЕКАТ „КРЕАТИВНА ЛАБОРАТОРИЈА“

Ученицима и професорима уметничког смера у Машинко-саобраћајној школи представљен је пројекат „Креативна лабораторија“. Реч је о подухвату Удружења „RE:Craft“ за ревитализацију старих заната у Србији. Осим у Чачку, до краја маја ове године пројекат ће бити спроведен у београдским и уметничким школама у Шапцу, Сомбору и Новом Пазару. Осмислили су га Весна Русић, директорка Удружења, и Бојан Ристић, директор Школе за високе информационе технологије ИТС Београд.

DSCF0516

– Пројекат је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а наш партнер је Школа за високе информационе технологије. Ово је тек почетни корак. Намеравамо да на јединственој веб платформи објединимо компаније, школе, локалне власти са институцијама, попут Привредне коморе у Србији. Сматрамо да је овај пројекат више од дуалног образовања, пошто ученике који се баве креативним занатима могу запазити будући послодавци. Завршна презентација подухвата „Креативна лабораторија“ биће одржана 25. маја у Привредној комори Србије. Позваћемо представнике званичних републичких институција и амбасада – најавила је Весна Русић.

Пројекат је превасходно намењен ученицима текстилних смерова, који би ускоро требало да заживи и у Машинској школи. Од када је уведен уметнички смер, 2008. године, заступљени су профили дрворезбар, клесар и конзерватор културнир добара.

– Пројекат нас повезује са другим уметничким школама. Важно је и да наши ученици увиде које им се могућности пружа њихово образовање за проналажење посла. Више од 80 одсто наших бивших ђака уписало је уметничке факлутете, а поједини су отишли у иностранство. Прва генерација је већ на мастер студијама – задовољна је професорка Ана Богдановић.

Презентацији пројекат „Креативна лабораторија“ у Машинско-саобраћајној школи, 15. марта, присуствовали су и представници Градске управе Чачак. Радојица Гавриловић, шеф Службе за израду и реализацију пројекта, потврдио је да ће градске власти подржати сваки вид креативне индустрије и предузентништва.

– Уметничка школа образује кадрове који стечене вештине могу да примене и у привреди. Замисао твораца пројеката је врло занимљива и корисна, посебно што спаја привреднике, локалне власти и младе кадрове – рекао је Гавриловић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.