Aktuelno Društvo

ВРЕДНА ДОНАЦИЈА БРИТАНСКОГ ФОНДА

БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ САВЕЗА СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ У ЧАЧКУ

Међуопштинска организација Савеза слепих и слабовидих Чачак добила је вредну рачунарску опрему од британског хуманитарног Фонда „ British Serbian Benevolent Trust “. Поред четири лаптопа, Савез је богатији за мултифункционални штампач, а захваљујући истој донацији, ускоро ће почети обука чланова за рад на овој опреми. У просторијама Савеза у Драгачевској свакодневно се одвија радионица рукотворина, а ускоро ће бити ангажована два обучена масера, који ће, као и ранијих година, пружати бесплатну услугу свим заинтересованим Чачанима.

Дејан Томић, председник Међуопштинске организације Савеза слепих и слабовидих, каже да су у рачунаре инсталирани говорни програми, тако да ће чланови који су прошле године похађали обуку, моћи још више да науче и примене оно што су научили, како би у будућности другима пренели своје знање.

– Пројекат смо написали на препоруку Бојане Јакшић из “Кола српских сестара” из Чачка, која нас је упутила на овај хуманитарни фонд, на чему смо јој много захвални. За спровођење целог пројекта од Фонда смо добили 333.400 динара. Осим опреме, у оквиру истог пројекта биће спроведена и обука рада на рачунарима са говорним програмом за наших шест чланова. Курс ће, у сарадњи са Образовним центром “Свети Сава”, спровести наш колега, председник Савеза слепих из Краљева, који је обучен за рад са особама са инвалидитетом. Обука ће трајати око два и по месеца, биће индивидуална и сваки члан ће имати по десет часова  – објаснио је Томић, додајући да ће овај пројекат омогућити слепим и слабовидим у Чачку да имају свој рачунарски кутак, где могу да се упознају са новим технологијама, да развијају своје вештине, али и да се друже. Јер, како наглашава Томић, овакве и сличне обуке веома су важне за социјализацију слепих и слабовидих. Ово је начин да се покрену и изађу из својих домова, где многи проводе највећи део свог живота.

– Наша идеја је да прву обуку прођу млађи чланови, што је била и препорука дародавца. Најмлађи од њих сада завршава осми разред, а најстарији има око 40 година – каже Томић и позива све друге, не само из Чачка, већ и из околних градова, Горњег Милановца, Лучана и Ивањице, да што чешће долазе у просторије Савеза, јер постоје и друге активности у које се могу укључити. Тако, сваког радног дана од 11 до 13 часова, а четвртком од 10 до 14, у Савезу, у Драгачевској 6, је радионица рукотворина. Томић наводи да у просеку долази по десетак чланова, а да су до сада ове активности показале добре резултате. У плану је да, у сарадњи са другим организацијама, буду спроведене и друге радионице.

Већ почетком јуна, поново у оквиру јавних радова, у Савезу ће сваког радног дана два обучена физиотерапеута, Бранкица Лојковић и Ненад Даниловић, иначе чланови Савеза, пружати свим заинтересованим услугу стручне масаже. Ова услуга је и даље бесплатна, јер су надокнаде за ангажовање обезбеђене преко Националне службе за запошљавање. Ови јавни радови ће трајати четири месеца, термини ће се заказивати од 9 до 17 часова.

ПОМОЋ ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ

Општина Лучани је Савезу одобрила још један пројекат, у оквиру кога је предвиђена посета око 40 чланова са ове територије, како би се сагледале њихове потребе и проблеми. Вредност овог пројекта је 240.000 динара, а у плану је да, заједно са тамошњим Центром за социјални рад, једном недељно буде организована радионица у Гучи, коју ће водити психотерапеут.

ХУМАНИТАРНИ ТИКЕТИ СУГРАЂАНА

Савез Слепих и слабовидих у Чачку у протеклом периоду добио је две значајне новчане донације, захваљујући хуманитарним тикетима компаније “Mozzart”, које су попунили Чачани Остоја Мијаиловић, народни посланик и председник КК “Партизан” и Марушка Топаловић, модна креаторка. Овај новац је искоришћен за измирење рачуна за грејање и текуће трошкове.

В. Т.

 

 

 

 

Оставите одговор