Aktuelno Dragačevo

Вучић надгледао радове на реци Бјелици у Лучанима

Председник Србије Александар Вучић посетио је и Лучане, како би видео радове на санацији заштитиних водних објеката, односно заштиту насеља и индустријске зоне од великих вода реке Бјелице и њених притока. Одбрамбена линија дуж реке Бјелице дужине је 2.600 метара, а на потоку Спило 580. Само „укроћивање“ реке Бјелице, лучанске реке и потока Спило коштаће 325 милиона динара, односно 2,7 милиона евра, навео је Вучић.

луцани3

луц1
Директор „Србијавода“ Горан Пузовић прецизирао је да заштитни систем чине насип дужине 1.815 метара, бетонски зид у зони наменске индустрије дужине 770 метара, црпна станица на Лучанском потоку, капацитета осам кубних метара у секунди…

– Имамо на потоку Спило који пролази кроз индустријску зону хидротехнички тунел дужине 110 метара и још насипе око 170 метара, што су основни делови система. Највиши ниво воде овде био је 300,73, наш насип биће на коти 301,33, дакле, 60,70 центиметара изнад икада виђене воде у овом делу- нагласио је Пузовић. Према његовим речима изградња бедема би требало да буде завршена до половине октобра.
Вучић ја закључио да је уложен велики новац, али све у циљу како би Лучанци могли мирно да живе, да би се осигурала безбедност фабрике „Милан Благојевић“ и осталих фабрика у овој општини, као и свих кућа у селу Дљин. Председник Србије нагласио је и да би требало, поред неких других ствари, урадити још пет бујичних брана за које ће новац дати Канађани. Он је похвалио и председницу Општине Лучани Весну Стамболић, за коју је рекао да је обавила мушки посао.

луцани 2
– Рекла ми је да су људи почели да верују у реализацију овог пројекта тек када сам ја дошао и рекао да ће то да буде, али ни тада нису били сигурни. Данас су сигурни, јер то могу и да виде и сада им је ваљда све потпуно јасно – рекао је Вучић. Он је такође похвалио и рад ЈП „Србијаводе“, Министарство пољопривреде које је помогло додатним садницама, као и Канцеларију за јавна улагања и Марка Благојевића.
На крају, Вучић је посетио је и домаћинства Стевана Обрадовића и Мића Томића у селу Дљин, која су страдала у поплавама 2014, а сада су већ обновљена.

луцани5

луцани6
ПОМОЋ ПРИВРЕДИ
Вучић је рекао да је у фабрику наменске “Милан Благојевић” уложено више од четири милиона евра за реинвестирање.
-„Милану Благојевићу“ смо пребацили 4.410.000 евра за реинвестирањ и модернизацију фабрике, јер нам је она једна од четири која представља базу наше комплетне наменске индустрије у Србији – рекао је Вучић.
Председник Србије је током посете Лучанима најавио је да ће за Видовдан почети да ради фабрика наменске у месту Узићи, у општини Пожега, која ће запослити 150 радника. Такође, најавио је и отварање погона у Краљеву, а у склопу „Слободе“, који ће производити муницију.

луцани 4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.