Aktuelno Dragačevo

Vučić nadgledao radove na reci Bjelici u Lučanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je i Lučane, kako bi video radove na sanaciji zaštitinih vodnih objekata, odnosno zaštitu naselja i industrijske zone od velikih voda reke Bjelice i njenih pritoka. Odbrambena linija duž reke Bjelice dužine je 2.600 metara, a na potoku Spilo 580. Samo „ukroćivanje“ reke Bjelice, lučanske reke i potoka Spilo koštaće 325 miliona dinara, odnosno 2,7 miliona evra, naveo je Vučić.

lucani3

luc1
Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović precizirao je da zaštitni sistem čine nasip dužine 1.815 metara, betonski zid u zoni namenske industrije dužine 770 metara, crpna stanica na Lučanskom potoku, kapaciteta osam kubnih metara u sekundi…

– Imamo na potoku Spilo koji prolazi kroz industrijsku zonu hidrotehnički tunel dužine 110 metara i još nasipe oko 170 metara, što su osnovni delovi sistema. Najviši nivo vode ovde bio je 300,73, naš nasip biće na koti 301,33, dakle, 60,70 centimetara iznad ikada viđene vode u ovom delu- naglasio je Puzović. Prema njegovim rečima izgradnja bedema bi trebalo da bude završena do polovine oktobra.
Vučić ja zaključio da je uložen veliki novac, ali sve u cilju kako bi Lučanci mogli mirno da žive, da bi se osigurala bezbednost fabrike „Milan Blagojević“ i ostalih fabrika u ovoj opštini, kao i svih kuća u selu Dljin. Predsednik Srbije naglasio je i da bi trebalo, pored nekih drugih stvari, uraditi još pet bujičnih brana za koje će novac dati Kanađani. On je pohvalio i predsednicu Opštine Lučani Vesnu Stambolić, za koju je rekao da je obavila muški posao.

lucani 2
– Rekla mi je da su ljudi počeli da veruju u realizaciju ovog projekta tek kada sam ja došao i rekao da će to da bude, ali ni tada nisu bili sigurni. Danas su sigurni, jer to mogu i da vide i sada im je valjda sve potpuno jasno – rekao je Vučić. On je takođe pohvalio i rad JP „Srbijavode“, Ministarstvo poljoprivrede koje je pomoglo dodatnim sadnicama, kao i Kancelariju za javna ulaganja i Marka Blagojevića.
Na kraju, Vučić je posetio je i domaćinstva Stevana Obradovića i Mića Tomića u selu Dljin, koja su stradala u poplavama 2014, a sada su već obnovljena.

lucani5

lucani6
POMOĆ PRIVREDI
Vučić je rekao da je u fabriku namenske “Milan Blagojević” uloženo više od četiri miliona evra za reinvestiranje.
-„Milanu Blagojeviću“ smo prebacili 4.410.000 evra za reinvestiranj i modernizaciju fabrike, jer nam je ona jedna od četiri koja predstavlja bazu naše kompletne namenske industrije u Srbiji – rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je tokom posete Lučanima najavio je da će za Vidovdan početi da radi fabrika namenske u mestu Uzići, u opštini Požega, koja će zaposliti 150 radnika. Takođe, najavio je i otvaranje pogona u Kraljevu, a u sklopu „Slobode“, koji će proizvoditi municiju.

lucani 4

Ostavite odgovor