Aktuelno Društvo

“ГИМНАЗИОН”, НАЈБОЉИ СРЕДЊОШКОЛСКИ ЧАСОПИС У СРБИЈИ

РИЗНИЦА ДОБРИХ ЧЛАНАКА И ЗАНИМЉИВОСТИ

Лист ученика чачанске Гимназије “Гимназион” проглашен је за најбољи средњошколски часопис у Србији, у школској 2016/17. години, на конкурсу који расписује Друштво за српски језик и књижевност Србије, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Задужбине Милоша Црњанског. Часопис постоји 14, а такмичи се седам година и ово је трећи пут да републичка стручна комисија прво место додељује листу ученика и наставника Гимназије у Чачку, што доказује да је квалитет ових новина на високом нивоу, рекла је на прошлонедељној конференцији за новинаре професорка Иванка Танкосић, главна уредница.

– У последњих седам година три пута смо освојили прву и једном другу награду. Ђаци пишу различите форме, вести, извештаје, репортаже, путописе, интервјуе, литерарне радове, поезију… Њихово стваралаштво је све оно што чини живот једне школе, и верујем да је то разлог зашто овај лист сматрају комплетним и на републичком нивоу. Оно што је специфично за наше новине је да сви ђаци могу да учествују у креацији листа, да пишу и достављају своје радове. На конкурсу је учествовало око 40 листова и због тога је ова награда за нас велика радост – нагласила је професорка Иванка Танкосић, главна уредница часописа.

“Гимназион” се издаје годишње, у 1.200 бесплатних примерака, из средсатава родитељског динара. У креирању листа учествује више од 50 гимназијалаца и десетак професора, који се труде да 80 страна испуне квалитетним, едукативним, занимљивим и разноврсним садржајем, и “сачувају” догађаје који су обележили живот школе у једној години.

– Заједно се трудимо да обухватимо све сфере друштвеног живота, па тако у нашем часопису можете прочитати чињенице и занимљивости из области историје, културе, уметности, науке, о бившим ученицима наше школе и наравно о манифестацијама које су обележиле претходну годину. “Гимназион” је ризница знања, добрих чланака и занимљивости. Диван је осећај када учествујете у изради једног оваквог часописа. Надам се да ћу наставити сарадњу са “Гимназионом” и када завршим средњу школу – рекла је матуранткиња Драгана Павловић.

Да читаоци “Гимназиона” могу уживати у креативном стваралаштву и утисцима ученика који су део ваннаставних школских активности, потврдила је и Ана Јаковљевић, матурант Гимназије:

– Ученици који су део ваннаставних активности такође могу да учествују и допринесу стварању школског листа. Једна од тих учесница у разним манифестацијама сам била и ја, и могла сам да опишем управо те догађаје, ситуације и емоције, да их пренесем на папир и допринесем листу “Гимназион”.

Поред дипломе, креатори најбољег прошлогодишњег школског листа, награђени су и књигама и летописима за српски језик.

Н. Р.

Оставите одговор