Društvo

ГЛАС ЧАЧАНСКИХ ПОСЛАНИКА ЗА “РОДИТЕЉЕ-НЕГОВАТЕЉЕ”

ОСНАЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ – БОЉИ ПОЛОЖАЈ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОСОБА

00

 

Велики број породица ментално недовољно развијених особа налази се у незавидној економској ситуацији. Будући да су сва њихова пажња, енергија, време усмерени на децу, која су у потпуности зависна од њихове бриге и помоћи, веома мало родитеља успева да се запосли, а још мање да, због природе болести своје деце, задржи радо место. Новац који добијају на име туђе неге и помоћи је углавном довољан само за основне потребе, терапије, лекове, па многи живе на граници сиромаштва.

markica-osi-za-projekat2

 

Пре три године удружења родитеља, бројни грађани и стручна јавност, покренули су Иницијатицу  за измену Закона, односно за увођење статуса “Родитељ-неговатељ”, којим би родитељи деце са вишеструким сметњама у развоју, добили исти статус као хранитељи. Тачније, ова измена закона омогућила би им да примају редовну месечну надокнаду и да године неге и бриге о детету буду урачунате у радни стаж, односно да имају право на пензијско осигурање. Иницијатива је стигла пред матични Одбор републичког парламента, а у удружењима се надају да ће се она на јесен наћи као предлог и пред посланицима. О овој иницијативи упутили смо питање чачанским посланицима и онима који су родом из нашег града. Сви они, без обзира да ли су у партијама на власти или опозиције, подржавају ову Иницијативу и углавном се слажу да она што пре треба да буде део закона.

01 MarkicevicМирослав Маркићевић, посланик Нове Србије, каже да сада није упознат са Иницијативом, јер због болести није био на свим седницама Скупштине.

– Наравно да бих гласао за ту иницијативу… За то се морају наћи средства. Када има за стубове и фонтане, мора бити новца и за ову намену, јер би ова помоћ породицама олакшала живот колико-толико. Ипак, о увођењу овог прописа доста дуго се прича. Био сам и у власти и опозицији, стално се прича о томе, па и сада… Овај предлог може да дође на дневни ред само вољом владајуће коалиције, то не зависи од опозиције.

Snezana-Bogosavljevic-Boskovic-696x470Проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић (Социјалистичка партија Србије) такође подржава иницијативу потеклу од родитеља деце са вишеструким сметњама у развоју и спремна је, да као посланик, интервенише амандманом.

– Главни разлог је што верујем да би усвајање ове иницијативе од стране надлежних институција значило помоћ и олакшање родитељима у неговању деце са сметњама у развоју. Уз то, усвајање ове иницијативе био би још један друштвено оправдан и одговоран приступ у решавању питања бриге за што боље услове живота ове деце.

Потребно је са Иницијативом упознати надлежне у Министарству за рад, борачка и социјална питања. Уверена сам да ће они препознати важност и значај Иницијативе и да ће исту преточити у позитивна законска решења.  Као народни посланик у скупштинској расправи  подржаћу ову иницијативу и по потреби интервенисати амандманом.

Остоја Мијаиловић, посланик Српске напредне странке, каже да ће свакако гласати да се овај статус уведе у законске оквире:

– Мој лични став, Ostoja-Mijailovic-1пре свега као човека, не као посланика и државног функционера, је да свакој породици која има дете ометено у развоју, односно са одређеним степеном инвалидитета, морамо на неки начин да помогнемо и релаксирамо ситуацију у којој се они налазе. Свака врста помоћи овим породицама је од великог значаја. Свесни смо да им не можемо помоћи да њихово дете оздрави, али доношењем оваквих закона можемо знатно да им олакшамо ситуацију. Овај предлог је добар и он ће сигурно бити профилисан кроз скупштинска радна тела и одређене одборе. Сигуран сам да ће Скупштина Србије, у сарадњи са Министарством рада и социјалне политике, донети најбољи закон који ће помоћи овим породицама и њиховој деци. Осим државе у помоћ треба да се укључе и локалне самоуправе, у складу са својим могућностима.

Aleksandar-JugovicАлександар Југовић, посланик Српског покрета обнове, наглашава важност овог статуса у процесу евроинтеграције Србије:

– Наравно да подржавам сваки законски предлог који је у сврси побољшања услова живота особа са посебним потребама. Србија је у процесу хармонизације својих закона са прописима Европске уније. Циљ тог посла је приближавање европским стандардима и у сегменту којим се пружа заштита и помоћ лицима са посебним потребама.

Bosko ObradovicБошко Обрадовић, председник одборничке групе Двери у Народној скупштини, сматра да је ово изузетно важно питање за побољшање материјалног статуса људи који нису имали могућност да заснују радни однос и остваре се професионално, јер су се у потпуности посветили неговању своје деце:

– Српски покрет Двери у потпуности подржава иницијативу за законско решавање статуса родитеља-неговатеља. Ако је законски решено хранитељство, као облик социјалне помоћи за оне који негују децу која су остала без родитеља, не видимо зашто новчану надокнаду не би имали и родитељи који су читав свој живот подредили бризи за своју децу која су особе са инвалидитетом. Поред решавања питања редовне месечне новчане помоћи, треба регулисати и питање пензије за родитеље који је нису могли стећи кроз радни однос, јер су били везани за породични дом и неговање своје болесне деце. Ова иницијатива се апсолутно уклапа у породичну политику Двери и сматрамо је веома важном за остварење права родитеља, који су заиста прави пример родитељске бриге и жртве. Држава треба да препозна значај ове теме и да изменама и допунама постојећих закона реши статус родитеља неговатеља. Српски покрет Двери, и ја као народни посланик, ћемо дати свој допринос да се ова тема нађе на дневном реду Народне скупштине Републике Србије.

1 jasmina karanac 1Јасминка Каранац, посалница Социјалдемократске партије Србије, родом Чачанка, у Скупштини је од 2016. године:

– Иако нисам довољно упућена у ову проблематику, немам ништа против ове иницијативе. У принципу се слажем са овим предлогом и сигурно ћу подржати иницијативу, без обзира од кога долази, јер је то у духу са програмским циљевима наше партије.

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.