Društvo

GLAS ČAČANSKIH POSLANIKA ZA “RODITELJE-NEGOVATELJE”

OSNAŽENE PORODICE – BOLJI POLOŽAJ MENTALNO NEDOVOLJNO RAZVIJENIH OSOBA

00

 

Veliki broj porodica mentalno nedovoljno razvijenih osoba nalazi se u nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Budući da su sva njihova pažnja, energija, vreme usmereni na decu, koja su u potpunosti zavisna od njihove brige i pomoći, veoma malo roditelja uspeva da se zaposli, a još manje da, zbog prirode bolesti svoje dece, zadrži rado mesto. Novac koji dobijaju na ime tuđe nege i pomoći je uglavnom dovoljan samo za osnovne potrebe, terapije, lekove, pa mnogi žive na granici siromaštva.

markica-osi-za-projekat2

 

Pre tri godine udruženja roditelja, brojni građani i stručna javnost, pokrenuli su Inicijaticu  za izmenu Zakona, odnosno za uvođenje statusa “Roditelj-negovatelj”, kojim bi roditelji dece sa višestrukim smetnjama u razvoju, dobili isti status kao hranitelji. Tačnije, ova izmena zakona omogućila bi im da primaju redovnu mesečnu nadoknadu i da godine nege i brige o detetu budu uračunate u radni staž, odnosno da imaju pravo na penzijsko osiguranje. Inicijativa je stigla pred matični Odbor republičkog parlamenta, a u udruženjima se nadaju da će se ona na jesen naći kao predlog i pred poslanicima. O ovoj inicijativi uputili smo pitanje čačanskim poslanicima i onima koji su rodom iz našeg grada. Svi oni, bez obzira da li su u partijama na vlasti ili opozicije, podržavaju ovu Inicijativu i uglavnom se slažu da ona što pre treba da bude deo zakona.

01 MarkicevicMiroslav Markićević, poslanik Nove Srbije, kaže da sada nije upoznat sa Inicijativom, jer zbog bolesti nije bio na svim sednicama Skupštine.

– Naravno da bih glasao za tu inicijativu… Za to se moraju naći sredstva. Kada ima za stubove i fontane, mora biti novca i za ovu namenu, jer bi ova pomoć porodicama olakšala život koliko-toliko. Ipak, o uvođenju ovog propisa dosta dugo se priča. Bio sam i u vlasti i opoziciji, stalno se priča o tome, pa i sada… Ovaj predlog može da dođe na dnevni red samo voljom vladajuće koalicije, to ne zavisi od opozicije.

Snezana-Bogosavljevic-Boskovic-696x470Prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković (Socijalistička partija Srbije) takođe podržava inicijativu poteklu od roditelja dece sa višestrukim smetnjama u razvoju i spremna je, da kao poslanik, interveniše amandmanom.

– Glavni razlog je što verujem da bi usvajanje ove inicijative od strane nadležnih institucija značilo pomoć i olakšanje roditeljima u negovanju dece sa smetnjama u razvoju. Uz to, usvajanje ove inicijative bio bi još jedan društveno opravdan i odgovoran pristup u rešavanju pitanja brige za što bolje uslove života ove dece.

Potrebno je sa Inicijativom upoznati nadležne u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja. Uverena sam da će oni prepoznati važnost i značaj Inicijative i da će istu pretočiti u pozitivna zakonska rešenja.  Kao narodni poslanik u skupštinskoj raspravi  podržaću ovu inicijativu i po potrebi intervenisati amandmanom.

Ostoja Mijailović, poslanik Srpske napredne stranke, kaže da će svakako glasati da se ovaj status uvede u zakonske okvire:

– Moj lični stav, Ostoja-Mijailovic-1pre svega kao čoveka, ne kao poslanika i državnog funkcionera, je da svakoj porodici koja ima dete ometeno u razvoju, odnosno sa određenim stepenom invaliditeta, moramo na neki način da pomognemo i relaksiramo situaciju u kojoj se oni nalaze. Svaka vrsta pomoći ovim porodicama je od velikog značaja. Svesni smo da im ne možemo pomoći da njihovo dete ozdravi, ali donošenjem ovakvih zakona možemo znatno da im olakšamo situaciju. Ovaj predlog je dobar i on će sigurno biti profilisan kroz skupštinska radna tela i određene odbore. Siguran sam da će Skupština Srbije, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, doneti najbolji zakon koji će pomoći ovim porodicama i njihovoj deci. Osim države u pomoć treba da se uključe i lokalne samouprave, u skladu sa svojim mogućnostima.

Aleksandar-JugovicAleksandar Jugović, poslanik Srpskog pokreta obnove, naglašava važnost ovog statusa u procesu evrointegracije Srbije:

– Naravno da podržavam svaki zakonski predlog koji je u svrsi poboljšanja uslova života osoba sa posebnim potrebama. Srbija je u procesu harmonizacije svojih zakona sa propisima Evropske unije. Cilj tog posla je približavanje evropskim standardima i u segmentu kojim se pruža zaštita i pomoć licima sa posebnim potrebama.

Bosko ObradovicBoško Obradović, predsednik odborničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini, smatra da je ovo izuzetno važno pitanje za poboljšanje materijalnog statusa ljudi koji nisu imali mogućnost da zasnuju radni odnos i ostvare se profesionalno, jer su se u potpunosti posvetili negovanju svoje dece:

– Srpski pokret Dveri u potpunosti podržava inicijativu za zakonsko rešavanje statusa roditelja-negovatelja. Ako je zakonski rešeno hraniteljstvo, kao oblik socijalne pomoći za one koji neguju decu koja su ostala bez roditelja, ne vidimo zašto novčanu nadoknadu ne bi imali i roditelji koji su čitav svoj život podredili brizi za svoju decu koja su osobe sa invaliditetom. Pored rešavanja pitanja redovne mesečne novčane pomoći, treba regulisati i pitanje penzije za roditelje koji je nisu mogli steći kroz radni odnos, jer su bili vezani za porodični dom i negovanje svoje bolesne dece. Ova inicijativa se apsolutno uklapa u porodičnu politiku Dveri i smatramo je veoma važnom za ostvarenje prava roditelja, koji su zaista pravi primer roditeljske brige i žrtve. Država treba da prepozna značaj ove teme i da izmenama i dopunama postojećih zakona reši status roditelja negovatelja. Srpski pokret Dveri, i ja kao narodni poslanik, ćemo dati svoj doprinos da se ova tema nađe na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije.

1 jasmina karanac 1Jasminka Karanac, posalnica Socijaldemokratske partije Srbije, rodom Čačanka, u Skupštini je od 2016. godine:

– Iako nisam dovoljno upućena u ovu problematiku, nemam ništa protiv ove inicijative. U principu se slažem sa ovim predlogom i sigurno ću podržati inicijativu, bez obzira od koga dolazi, jer je to u duhu sa programskim ciljevima naše partije.

V. Trtović

Ostavite odgovor