Aktuelno G.Milanovac Region

ГМ: ОДРЖАНИ ДАНИ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ

Протеклог викенда у Враћевшници одржани су традиционални “Дани кнегиње Љубице”, у част сећања на прву кнегињу обновљене Србије. Организатори манифестације су Туристичка организација Општине Горњи Милановац, Месна заједница Враћевшница, манастир Враћевшница и изворна група „Црнућанка“, док су покровитељи манифестације Општина Горњи Милановац и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Испред Општине присутне је поздравила заменица председника Општине Јадранка Достанић, која је рекла да је становништво овог краја поносно на чињеницу да жена, која је обележила једну епоху српске националне историје, води порекло са ових простора.

– Позната као строга и самосвесна, својим неуморним радом у дому, али и срчаном одлучношћу, увек је знала да се снађе у свакој прилици и недаћама које је са собом носило време у ком је живела. Велика госпођа, како ју је народ звао, облачила се једноставно, ништа изразитије него друге жене из угледнијих кућа. Отменост и штедљивост преносила је и на децу, којој је сама крпила одећу. Иако необразована, кнегиња је ценила школоване људе. Утицала је на Милоша да помаже Вука Караџића и његов рад. Чак му је и сама више пута слала новац и поклоне. Поред безусловне љубави према породици, кнегиња је показивала и вечну оданост Србији. Та љубав јој је била узвраћена. У српском народу била је једна од најпоштованијих личности 19. Века – рекла је заменица председника Општине, подсећајућид а су “Дани кнегиње Љубице”, који се организују по 12. пут, прилика је да се сетимо ове велике жене и свих њених дела које је несебично чинила за српски народ и Србију.

Оставите одговор