Kultura

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ФОТО ГРУПЕ “ФОРМАТ” У “ЖУТОЈ КУЋИ”

НА ПРВОМ МЕСТУ КРЕАТИВНОСТ И ЕДУКАЦИЈА

Маја 2016. године формирана је Фото група “Формат” као фото секција Планинарскогдруштва “Каблар”. Септембра исте године започели су излагачку делатност. Група окупља 25 регистрованих чланова и делује у оквиру Фото савеза Србије.

Изложба у кафе-галерији “Жута кућа” отворена у понедељак, 18. децембра, представља преглед најуспешнијих фотографија чачанских аутора, које су биле примљене на разним изложбама и награђиване. Изложене су 33 слике од 18 аутора, а као група су у текућој години конкурисали са 78 фотографија и освојили 20 награда, рекао је том приликом, ветеран међу фотографима, Слободан Пајић.

Најуспешнији члан Фото групе “Формат” ове године био је Ненад Карапавловић, који је добио четири награде, од тога, две прве на годишњим изложбама Фото клуба Нови Сад, за фотографију “Стара кућа” на папиру и на тему жена, за фотографију “Кристина”. Фотографијом се бави последње три године, захваљујући, како каже, пријатељству са Ђорђем Вукадиновићем, такође фотографом прве класе, а мотивишу га, истиче, изузетна атмосфера у овој групи и рад на терену. Инспирише га апстракција, јер тврди, нема много аутора који се успешно баве апстрактном фотографијом. Прати савремене трендове, воли да експериментише у фото шопу, и са врло комплексном фотографијом у боји, која је све присутнија, иако у ФС Србије још увек више преферирају црно беле фотографије. Тренд фотографа у свету су “травел” и “природа”, каже Карапавловић, а прате га и наши фотографи.

Најстарији члан ове групе је Слободан Пајић, кандидат мајстор фотографије Фото савеза Србије, а најмлађи је тринаестогодишњи Михајло Божовић, ученик осмог разреда ОШ “Милица Павловић”, који воли уметничку фотографију и намерава да се развија у овој области. Разлика међу њима је 59 година, али то није препрека да се добро слажу и разумеју. Оно на чему се у овој групи инсистира је едукација младих и креативност, а посебно рад са младима, којима ваља пренети стечена искуства и знања, како би њихов однос према уметничкој фотографији био квалитетан и трајан, истиче Слободан Пајић.

-Немамо простор ни техничке услове за рад, ни опрему, рачунар… За младе фотографе је веома важно да “прођу” и кроз аналогну фотографију, да осете мирис развијача, науче технику развијања фотографије, да наставе оно што смо у овом граду утемељили – каже Пајић.

Александар Михаиловић и Бранко Утвић, фотографи чији су радови изложени, истичу да им је важан однос међусобног поштовања и уважавања у “Формату”. Михаиловићу је окупација креативан однос према свакодневици, воли да у објективу има мостове, архитектуру, пејзаже, а у последње време и портрете, док Утвић истиче да има страст према фотографији, воли да слика портрете и дуге експозиције, пејзаже, али и спортка догађања. Ту страст је развио и код своје кћерке, подсетивши нас на њихову заједничку изложбу, коју су имали у оквиру Дисовог пролећа…

З. Л. С.      

 

Оставите одговор