ГОЛБАЛ – СПОЈ ВИШЕ ДИСЦИПЛИНА И ИГАРА

У САВЕЗУ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ У ЧАЧКУ ПРЕДСТАВЉЕН АУТЕНТИЧАН СПОРТ

ГОЛБАЛ – СПОЈ ВИШЕ ДИСЦИПЛИНА И ИГАРА

 

06У просторијама Савеза слепих и слабовидих у Чачку у суботу, 26. августа, организована је презентација голбала, спорта за слепе и слабовиде особе. Овај спорт Чачанима су приказали селектор репренетације Србије Милош Грлица и екипа спортиста које он тренира већ неколико година. Као специјалан гост овом приликом у Чачку је био Драган Сремчевић, Милошев сарадник, који је освајач неколико олимпијских медаља и вишеструки првак Европе и света у голбалу.

Милош Грлица и Драган Сремчевић
Милош Грлица и Драган Сремчевић

Милош Грлица, рођени Чачанин већ неколико година настоји да овај спорт врати на старе стазе, јер је голбал пре две-три деценије био веома популаран у тадашњој Југославији.

– Овај параолимпијски екипни спорт аутентичан је за слепе и слабовиде, јер је он „лична карта“ ових особа. Моја велика срећа је да је мој први сарадник легендарни Драган Сремчевић Кема, који је освојио све што се могло освојити у овом спорту… Југославија је некада била веома успешна у голбалу… Ми смо дугогодишњом сарадњом дошли на идеју да овај спорт у Србији подигнемо на неки виши ниво – рекао нам је Грлица, наглашавајући да му је жеља била да овај спорт поново заживи у његовом родном граду, који у спортској сали у Драгачевској улици има одличне услове за тренирање и игру голбала.

– Желимо да у Чачку покренемо младе људе, да им покажемо да постоје пут и алтернатива како могу да се баве спортом, а не да седе затворени у четири зида. Настојимо да им укажемо да могу живети много здравије и квалитетније – рекао је Милош.

 

Како је објаснио, овај екипни спорт се, иначе, игра на одбојкашким теренима 18×9 метара. У себи на неки начин обједињује више спортова – куглање, голманску одбрану из фубала, рукомет, мали фудбал… На терену су по три играча из две екипе. Могу га играти мушкарци и жене. Како се могло видети на презентацији, ради се о веома брзом и динамичном спорту, јер се игра два полувремена по 12 минута, а напад траје десет секунди. Лопта, тежине 1,250 килограма, која у себи има звончиће, је посебна, као и сама опрема. Играчи су са штитницима (одбојкашки или рукометни) и специјализованим наочарима, према прописима Светске федерације.  Постоји велики број правила, а сви занитересовани могу их наћи на сајту Националног спортског савеза слепих.

 

Дејан Томић, председник М00еђуопштинске организације Савеза слепих и слабовидих,  чије је седиште у Чачку, рекао је да постоји добра основа да се клуб голбала оснује у нашем граду.

– Клуб би у прво време био на аматерској основи, а касније можда би могао и да учествује у првенству Србије… То би веома много значило, посебно за децу из Савеза, јер је то прилика да их изведемо из куће, где проводе највише времена, углавном за комјутерима и да их доведемо у наше просторије, јер смо једини Савез у Србији који има салу одговарајућу за голбал. На овај начин могли бисмо знатно да унапредимо живот наших чланова – рекао је Томић, подсећајући да се голбал играо у Чачку пре 30-40 година.

Презентацији је, поред Чачана, присуствовао и велики број чланова Савеза из других градова западне Србије.

В. Тртовић

РЕПРЕНЗЕТАТИВЦИ И ОСВАЈАЧИ БРОЈНИХ МЕДАЉА

Милош Грлица бави се спортом од једанаесте године. После завршене Школе за слепе и слабовице у Земуну, завршио је средњу медицинску школу, смер физиотерапеут и тренерску школу при ДИФ-у у Нишу, смер атлетика и голбал тренер. Био је члан репрензетације Југославије, затим СЦГ и од 1995. године Србије. У дисциплини бацање копља учествовао је на више европских и светских првенстава, балканских и параолимпијских игара, на којима је освајао медаље за нашу земљу. Оживљавањем голбал спорта у Србији, као тренер и организатор, почео је да се бави 2015. године,  у чему има подршку Факултета за спорт у Нишу и Београду.

Драган Сремчевић, освојио је параолимпијску бронзу у Њујорку 1984, а злато на ПОИ у Сеулу 1988. године.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.