Aktuelno Grad

ГОРАНИ И У АТЕНИЦИ

ПРВА СТАБЛА БУДУЋЕГ ПАРКА

„Ко није дрво разумео прво, па тек онда садио, тај није ништа урадио и схватиће кад-тад да не зна шта је хлад“. (Ђ. Балашевић)

Будући парк поред Цркве Свете Марине у Атеници добио је јуче прва стабла, а засадили су их, у оквиру акције „Наша шума, наша брига“, заједно радници ЈКП „Градско зеленило“ и Горани Чачка, овог пута ученици оближње ОШ „Свети Сава“, ОШ „Свети Ђакон Авакум“ из Трнаве и ОШ „Милица Павловић“.

Засађено је укупно 64 стабла, односно 40 четинара (смрча) и 24 лишћара (липа). Младе саднице засађене су тачно по ивици, како би се оградио овај простор, за који се, како су нам рекли представници ЈКП „Градско зеленило“, планира да у догледно време буде уређен као парк.

Многим ученицима је овог био први сусрет са садницама и алатом, али су се углавном трудили да слушају инструкције својих наставника и радника „Зеленила“. Једна од њих је Кристина Ђуричић, ученица шестог разреда ОШ „Свети Ђакон Авакум“:

– Ако нема дрвећа, нема ни кисеоника, а то значи да нема ни живог света – навела је она један од разлога што се прикључила Горанима, обећавши да ће и убудуће учествовати у акцијама.

Павле Гончин, који ове године завршава основну школу у Атеници, сматра да су акције, попут ове, прави начин да се улепша и обогати животна средина.

– У Чачку и у нашем насељу има зеленила, али требало би да га је много више. Ово је и мени прва акција, али већ сам садио воће у свом дворишту – похвалио се Павле. И његов школски друг Урош Кијевчанин сматра да треба да буде још више дрвећа у граду, јер оплемењује простор у коме живимо.

– Надамо се да ће ове акције заиста постати традиција Покрета горана Чачка, а да ће једног дана деци, која су укључена у пројекат, све ово бити лепо сећање и да ће љубав према природи, коју стичу и на овај начин, пренети на неке будуће генерације – рекла је Александра Стругар, председница чачанског Покрета горана.

Следећа седмице је нова горанска акција поред Храма Успења Пресвете Богородице у Авенији, у којој, према ранијој најави, учествују ђаци из ОШ „Др Драгиша Мишовић“ и средњошколци из Прехрамбено-угоститељске школе и Гимназије.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.