G.Milanovac Region Selo

ГОРЊОМИЛАНОВАЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ О ЛОКАЛНИМ МЕРАМА ПОДРШКЕ ЗА ПОСПЕШИВАЊЕ АГРАРА

ПОЗИТИВНО ОЦЕЊЕНИ НАПОРИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Одлуком о буxету Општине Горњи Милановац за 2018. годину, на име мера подршке руралном развоју опредељена су средства у укупном износу од 50 милиона динара, од чега је 43.900.000 динара намењено субвенционисању пољопривредних газдинстава. О општинским мерама подршке, које стоје на располагању пољопривредницима горњомилановачког краја, и самом односу локалне самоуправе према аграру, разговарали смо са пољопривредницима.

На територији Општине Горњи Милановац се налази око 5.470 регистрованих пољопривредних газдинстава. Пољопривредници горњомилановачких села и ове године могу да користе подстицајна средства намењена поспешивању производње. Програм мера подршке обухвата инвестиције у физичку имовину у секторима меса, млека, осталих усева и воћа, улагања у пчеларство, сточарство… Поред набавке квалитетних уматичених грла оваца и приплодних јуница, програм укључује и вештачко осемењавање, као меру која може помоћи малим пољопривредним газдинствима да унапреде своје фарме. Мере подршке обухватају и набавку комплетне опреме за наводњавање, свих прикључних машина у пољопривредној производњи и опреме за пчеларство. Значајна средства у општинском аграрном буџету опредељена су за набавку садница за подизање вишегодишњих засада воћа, као и пчеларске опреме, где субвенција износи 60 одсто од укупног улога.

Посебан вид подршке представља субвенционисање дела осигурања пољопривредних усева, плодова и стоке. Општинско руководство се залаже да мерама подршке покрије све видове пољопривредне производње, како би што већи број пољопривредника могао да искористи шансу да аплицира за средства локалне самоуправе, која су опредељена за поспешивање аграра. Општина је и ове године издвојила два милиона динара за калцификацију земљишта. За подстицајна средства локалне самоуправе до сада је конкурисао више од 700 пољопривредних газдинстава. Надлежне службе свакодневно обрађују податке, раде нова решења и уговоре, како би пољопривредници у што краћем року дошли до бесповратних средстава за унапређење производње. Субвенције покривају од 40 до 60 одсто укупне вредности инвестиције.
О локалном програму мера подршке разговарали смо са пољопривредним произвођачима, који су конкурисали за опредељена средства. Без изузетка, наши саговорници су изнели бројне похвале на рачун понуђеног програма мера.

СНАЖНИЈА ПОДРШКА СЕЛУ!

Никола Петровић, пољопривредник из Липовца, бави се производњом млека. На фарми има 40 крава – музара, од којих месечно предаје око 15.000 литара млека. Петровићи обрађују око 60 хектара земље, сопствене и узете у закуп. Поседују комплетну механизацију, која је неопходна за сточарску производњу.

– И ове године сам конкурисао за средства локалне самоуораве, јер она представљају велики подстрек за сваког пољопривредника. Живимо и радимо у отежаним условима привређивања, па је сваки динар са стране врло важан. Купио сам пет квалитетних јуница и за свако грло би требало да добијем по 80.000 динара, што свакако представља драгоцену помоћ. Субвенције сам добијао и у претходне две године. Новац сам утрошио за увођење система за изђубравање, чиме сам створио погодније услове за гајење крава, а други пут сам добио повраћај средстава за машину за увијање ролни сена. Допада ми се локални програм мера подршке, јер је процедура крајње поједностављена. Када дође до потписивања уговора, средства се врло брзо уплаћују на текући рачун пољопривредника, што је веома значајно. Када је реч о државним субвенцијама, процедура је компликованија и дуже се чека на новац. То говорим из искуства, јер сам у 2014. години чекао поприлично на повраћај средстава за јунице које сам увезао. Ова наша локална прича добија све више на значају, јер има пажљиво одабране мере подршке, тако да су средства доступна великом броју пољопривредника. И расподела средстава је сасвим транспарентна и све похвале на рачун локалне самоуправе – навео је Никола у изјави за наш лист, посебно истичући да се у протекле три године на подручју горњомилановачких села осећала далеко снажнија брига локалне самоуправе за све присутне проблеме у пољопривредној производњи.

ТРАНСПАРЕНТНА РАСПОДЕЛА СРЕДСТАВА!

Мирослав Марковић, сточар из Семедражи, конкурисао је за повраћај средстава за јунице. Купио је четири квалитетне јунице, како би побољшао расни састав свог млечног стада. По грлу ће добити 80.000 динара. Та средства ће му добро доћи, јер у једном оваквом домаћинству увек недостаје обртних средстава.

– Поздрављам напоре општинског руководства и немам замерки на понућени програм мера, јер у њему сваки озбиљнији пољопривредник може пронаћи меру која одговара његовој производњи. У данашњим условима живота и привређивања, сваки динар који дође са стране представља огромну подршку. Пољопривредници се суочавају са бројним проблемима, првенствено са отежаним пласманом својих производа, недостатком организованог откупа, али и прерађивачких капацитета… Ту су и временске непогоде, које нам, из године у годину, наносе све веће штете. Драго нам је да надлежни у локалној самоуправи имају разумевања за наше потребе – каже Марковић.

Комплетан текст прочитајте у сутрашњем броју „Чачанског гласа“!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.