Aktuelno Grad

ГРАД ОД 2014. ЗНАЧАЈНО УЛАЖЕ У ПРЕВЕНЦИЈУ ОД ПОПЛАВА

Од великих поплава које су 2014. године задесиле и Чачак, Град је протеклих година доста улагао какo би се побољшала превенција од поплава и територија заштитила од обилних падавина.

– Када су нас 2014. године задесиле полаве, нисмо имали ни јединице цивилне заштите, нити било какву механизацију, нити буџетска средства за те намене. Од тада па до данас, сваке године смо увећавали средства за активности на уређивању водотокова у нашој надлежности – подсећа Милан Бојивић, помоћник градоначелника. Он истиче да је у току је јавна набавка за извођача радова, у вредности од девет милиона динара, за уређење водотокова другог реда.

Како Бојовић истиче, око пет милиона на годишњем нивоу Град издваја за чишћење атмосферске канализације, која је такође узрок поплава у урбаним градским подручјима.

Бојовић објашњава и да је најкритичнија тачка на градском подручју била Лозничка река, у делу испод пружних колосека:

–  Тај простор је прошле године комплетно очишћен и ЈКП „Чачак“ је поверено да га у континуитету одржава, с обзиром на то да кроз тај канал пролазе цеви грејања, које су узрок запушавања и изливања Лозничке реке. То је један од проблема који је трајно решен на овај начин.

– Наша јавна комунална предузећа, пре свих “Градско зеленило”, али и јединице Цивилне зашттите, у оквиру својих редовних активности крче растиња на водотоковима другог реда – каже Бојовић.

Бојовић истиче да су надлежни у Граду, крајем прошле године, урадили шест елабората за хитне радове за санацију водотокова другог реда на адекватан начин, као трајни вид заштите од поплава, а почетком ове године ти пројекти су предати Канцеларији за управљање јавним улагањима.

– Један од њих, уређења река Ботуње и Караче до Западне Мораве, је одобрен. У току је припрема техничке документације за ове радове у вредности од 58 милиона динара – каже Бојовић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.