Društvo

ГРЕЈНА СЕЗОНА СЕ ЗВАНИЧНО ЗАВРШАВА 15. АПРИЛА

ПРЕДСТОЈИ РЕМОНТ КОТЛОВА И ОСТАЛИХ ПОСТРОЈЕЊА

Грејна сезона која је, због ниских температура, прошле године започела раније, 6. октобра, званично ће бити завршена 15. априла. Али, уколико температуре буду ниже од 12 степени, она ће бити продужена до 30. априла. Производња и дистрибуција топлотне енергије у овој сезони протекла је у стабилном режиму. Уколико је и било мањих проблема у топлотним изворима и на дистрибутивној мрежи, санирани су у најкраћем року и корисници нису осетили смањен квалитет испоруке топлотне енергије, као ни дуже прекиде у току дана, када су биле интервенције, рекао је за наш лист технички директор ЈКП за грејање “Чачак” Владимир Кандић:

– Често смо радили у ноћним сатима, по искључењу грејања санирали би проблем у топлотним подстаницама, или у топлотним изворима. На дистрибутивној мрежи смо ове године имали знатно мањи број интервенција него ранијих година. То је резултат замене многих топловода пре четири године, као и редовне парцијалне замене делова наших цевовода. Сада имамо мрежу која је у много бољем стању него пре неколико година, а резултат тога је мањи број интервенција на јавним површинама. Последњих дана, због лепог времена, станове грејемо само у јутарњим сатима, или правимо прекиде у току дана, јер ћемо на тај начин смањити потрошњу топлотне енергије и утицати да рачуни корисника буду мањи.

С обзиром на то да је стратегија овог предузећа да се што више уштеди на ефикасности система, и даље ће један од приоритета бити примена нових технологија, које ће се набављати из донација и других средстава, како не би оптерећивали грађане и кориснике услуга, каже технички директор. После завршетка грејне сезоне, предстоји ремонт котлова и других постројења.

– Сагледаћемо где смо имали највише проблема, као и потенцијалне тешкоће, поготову у топлотним изворима. Детаљно ћемо прегледати и ако буде било потребно интервенисати у котловским јединицама, односно на котловима и горионицима. Планирамо, уколико нам дозволе средства, да поједине горионике променимо, јер морамо да пратимо нове трендове и прописе емисије димних гасова које можемо да испуштамо у атмосферу. Када је реч о дистрибутивној мрежи, заменићемо оне делове на којима смо ове и последњих година интервенисали. Неколико топловода ове године морамо да заменимо цевима нове технологије, јер су старији од 30 година, имали су по неколико интервенција и старог су система изградње. Топлотне подстанице, које се налазе у објектима наших корисника, њихова су својина и они су, према Одлуци о грејању и Закону о енергетиц, дужни да одржавају топлотну опрему. Помоћи ћемо корисницима грејања на даљински систем и ради повећања енергетске ефикасности, суфинансираћемо измењиваче топлоте, циркулационе пумпе и друге виталне делове у топлотним подстаницама – објашњава Владимир Кандић.

Према речима техничког директора, радови ће започети по завршетку грејне сезоне, односно почетком маја ће уследити сервисирање и баждарење примарних мерача топлотних објеката који се налазе у топловодним подстаницама. Инвестиционо одржавање, тј. други део ремонтне сезоне почиње крајем јула и трајаће до септембра, када ће бити реконструисани поједини топловоди.

Потрошња горива у овој грејној сезони, поред осталог, указује и на повећану енергетску ефикасност топлотне опреме енергетског субјекта, потпуну примену тарифног система и квалитет рада запослених у овом предузећу.

Н. Р.

Оставите одговор