Društvo

Данас је Бадњи дан

Данас је Бадњи дан
Православни верници у Србији данас обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака.

Извор: Tanjug

б92

Бадњи дан обележава се литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснихи хришћански празник Божић.

Патријарх српски Иринеј поручио је верницима поводом Божића да се радују и множе како би напунили земљу и пожелео да Бог да да овај благослов постане мера живота српског народа и свих народа на земљи, јер би на тај начин пакао братоубиства и чедоморства био замењен рајским миром и пуноћом живота.

„Нека од овог Божића оживи Србија и нека наше породице испуни радост и дечија игра. Свето Јеванђеље нас управо и подсећа на то да, ако се не обратимо и не постанемо безазлени као деца, нећемо ући у Царство небеско. Зато је Божић празник и наше деце, празник младости и вечне будућности“, навео је патријарх у Божићној посланици.

Традиционално уношење и паљење бадњака биће органиозовано и у општинама Земун и Врачар, на Калемегдану испред Цркве Ружица, испред Белог двора, на Опленцу…

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Бадњи дан је последњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера, а прати га и друга симболика код Срба, сеча бадњака, уношење сламе, бацање ораха, пијукање деце коју предводи домаћица и обилажење у круг просторије у којој се поставља посне вечере.

На Бадњи дан се служи литургија светог Васиља Великог.

Божић по јулијанском календару, поред српске, славе и руска, јерменска црква, Света гора и један део коптске цркве.

Оставите одговор