Društvo

Данас је Велики петак: Поред фарбања јаја, прате га још неки обичаји

Данас је Велики петак: Поред фарбања јаја, прате га још неки обичаји

Извор: Жена Блиц

Српска православна црква и верници данас обележавају Велики петак, знак сећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи.

Ово је дан велике жалости у хришћанству, и треба се уздржавати од весеља и прослава. Данас се такође фарбају и ускршња јаја.
Прво спремљено јаје фарба се у црвену боју. То је чуварућа која се чува до следећег Ускрса, а чуваркућу из претходне године треба закопати у земљу како би донела срећу домаћинима куће.

Фарбање ускршњих јаја је један од најстаријих обичаја у хришћанству, а легенда каже да је настало након доласка Марије Магдалене у Рим. Она је приликом тог путовања посетила цара Тиберија и донела му на поклон јаје црвене боје.

На овај дан православни верници посте на води, док монаси у манастиру не једу ништа цео дан. Уз то је строго забрањено данас пити вино, јер оно је симбол невино проливене крви Исуса Христа.

А поред фарбања јаја, што је најраспрострањенији обичај, у појединим крајевима земље постоји веровање да се треба умити водом донесеном са језера или реке, јер ће она однети све болести из тела.

Уз то, негде се данас девојчицама везује коса под врбом, како би брже расла и била снажна целе године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.