Društvo

ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН

ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН: Ко не уради ово, целе године неће имати среће!
АУТОР: Ало.рс/А.К.

На Крстовдан је добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана до Крстовдана

Хришћани данас славе јесењи Крстовдан који представља празновање два празника у вези са Часним Крстом Христовим: прво проналазак Часног Крста на Голготи, и друго повратак Часног Крста из Персије опет у Јерусалим.

Обилазећи Свету Земљу, света царица Јелена намерила је да потражи Часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини је знао место где се Крст налази, па присиљен од царице, изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан.

Царица нареди да поруше тај идолски храм, па копајући у дубину, нађоше три крста. Док је царица била у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролазила је мимо тога места пратња са мртвацем.

Тада је патријарх Макарије рекао, да ставе на мртваца редом један по један крст. Када су ставили први и други крст, мртвац је лежао непромењено.

А када су ставили на то трећи крст, мртвац је оживео. По томе су препознали, да је то Часни и животворни Крст Христов. Ставили су га потом и на једну болесну жену, и жена оздрави.

Тада је патријарх уздигао Крст, да га сав народ види, а народ је са сузама певао: „Господе помилуј!” Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њега Часни Крст.Касније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији је Крст лежао четрнаест година.

Грчки цар Ираклије 628. године победио је Хозроја и са славом повратио Крст у Јерусалим. Када је ушао у град, цар Ираклије је носио Крст на својим леђима.

Али наједанпут цар је стао и није могао ни корака да крочи. Патријарх Захарија виде ангела, који је спречио цара да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходао.

То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свукао, па у бедној одећи и босоног узео Крст, изнео га на Голготу, и положио у храм Васкрсења, на радост, и утеху целог хришћанског света.За јесењи Крстовдан су везани бројни народни обичаји. Издвајамо најзанимљивије и најучесталије.

На Крстовдан је, наиме, добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана (6. маја) до Крстовдана (27. септембра).

Такође важи и правило строгог поста, само на хлебу и води, док је храна животињског порекла строго забрањена.Занимљиво је да је на Крстовдан дозвољено јести грожђе, док је друго воће забрањено.

На данашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму, какво јело ваља спремити сазнајте ОВДЕ.

Такође, постоје и обичаји да се на овај дан бере и посвећује босиљак. Иначе, верује се да они који не раде на данашњи дан било који од послова у кући неће имати среће целе године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.