Društvo

Данас је празник Вере, Наде, Љубави и њихове мајке Софије

Данас је празник Вере, Наде, Љубави и њихове мајке Софије: Ако имате ћерке, важно је да данас УРАДИТЕ ОВУ СТВАР

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Светим мученицама Вери, Нади, Љубави и њиховој мајци Софији.

Извор: Блиц жена

Фото: Wikipedia

Свете мученице Вера, Нада и Љубав и њихова мајка Софија биле су хришћанске светитељке и мученице из 2. века које представљају праве и постојане врлине на којима почива читаво хришћанство и западни културни систем.

Након што су одбиле да се одрекну своје вере, Хадријан је наредио мучење Софијиних ћерки иако је реч била тек о девојчицама. Тако су све и настрадале. Након три дана и три ноћи молитви на њиховом гробу и сама је умрла 137. године. Имена девојчица – Љубав, Вера и Нада – постала су симбол живота сваког хришћанина.

Православни хришћани верују да се на тај дан треба уздржати од злих мисли и посветити се љубави према ближњем. Данашњи празник нарочито је посвећен мајкама и ћеркама, а стари обичај каже да би данас свака мајка требало да купи неку ситницу ћерки, и још важније, да што више времена проведе са њом и покаже јој своју љубав. То је, уосталом, и највећи од свих поклона.

МОЛИТВА СВЕТИМ МУЧЕНИЦАМА ВЕРИ, НАДИ И ЉУБАВИ И МАТИ ИМ СОФИЈИ

О, свете и хвале достојне мученице, Вера, Надо и Љубави и храбрих кћери мудра мајко Софија, к вама сада притичемо са усрдном молитвом, јер шта би снажније могло за нас пред Богом посредовати, него вера, нада и љубав, три темељна камена свих врлина, по којима сте назване и чије обличје бејасте.

Умолите Господа да нас у жалостима и искушењима заштити неизрецивом благодаћу Својом, да нас спасе и сачува као Благ и Човекољубив. Његову славу, као сунце незалазно, сада гледате и помозите нам у смиреним молитвама нашим, да опрости нам Господ Бог грехе и безакоња наша, да помилује нас грешне и недостојне милосрђа Његовог.

Молите, дакле, за нас, свете мученице, Господа нашег Исуса Христа, а Њему славу узносимо, са Беспочетним Његовим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Његовим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин
Т.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.