Društvo

Данас је Света Анастасија

Данас је Света Анастасија: Верује се да светитељка помаже свим женама које данас изговоре ову молитву

Данас хришћани Српске православне цркве славе Свету Анастасију Узорешитељницу, светицу која се сматра избавитељком од магије и враџбина и свих волшебних замки нечастивог.

фото: youtube screenshot foto: youtube screenshot

Извор: Прва српска телевизија

Света великомученица Анастасија Узорешителница славна хришћанка рођена је у Риму, у врло богатој породици. Отац јој је био сенатор и паганин, а мајка хришћанка. Љубав према вери Анастасија је развила уз помоћ мајке, и уз помоћ свог учитеља Хрисогона, пише дневно.рс.

Међутим, Анастасију је отац приморао да ступи у брак са властелином Публијем, који је био незнабожац. То је на крају и урадила, али је увек успевала да пронађе изговоре, наводне “женске проблеме”, како са својим супругом не би ступала у телесну везу.

Публије је страдао тако што се утопио на путу до Персије, а Анастасија је од тог тренутка свој живот посветила помагању болеснима и сиромашнима и ширењу вере.

Пратила је исповедника Христова Хрисогона, а помагала је и страдалницима Христовим у Македонији, где би распозната као хришћанка, због чега јој је често суђено. Осуђена на смрт глађу, Света Анастасија прележала је у тамници тридесет дана без хране, хранећи се једино сузама и молитвом.

Потом је стављена у лађу са још неколико хришћана да буде потопљена, али Бог је и од те смрти сачува. Најзад су јој руке и ноге привезали за четири коца и над огњем је спалили, и Анастасија је преминула 304. године.

Њен манастир се налази у Грчкој 30 километара од Солуна. Верује се да Света Анастасија долази у помоћ свим женама које данас оду до цркве, запале свећу и изговоре ову молитву:

“Овчица Твоја Исусе, Анастасија, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.