Aktuelno Društvo

“ДАНИ ОТВОРЕНИХ ВРАТА” ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ У ЧАЧКУ

Економска школа у Чачку организује “Дане отворених врата” за основце који су изразили жељу да посете ову школу и информишу се о њеној предстојећој образовној понуди за школску 2018/2019. годину. Први термин за посету Економској био је 7. март, за који је владало велико интересовање ученика основних школа. Ову средњу школу у среду је посетило око 130 осмака из основних школа “Др Драгиша Мишовић”, “Степа Степановић”, “Филип Филиповић” и “Милица Павловић”. Наредни термини за посету Економској школи су 15. и 26. март.

Снежана Гостиљац, помоћник директора и ПР школе, каже да основце највише интересује колико је поена потребно да би уписали Економску школу, а “праг” је, према њеним речима, висок, јер је доња граница за упис било ког образовног програма око 78, 79 бодова:

– Поред тога што могу да се информишу о свим смеровима, осмаци могу и да виде како су опремљени кабинети, да се упознају са амбијентом школе и да чују искуства садашњих ученика Економске. Према плану уписа, требало би да у наредној школској години упишемо осам одељења, по два одељења профила економски техничар, финансијски администратор, комерцијалиста и по једно одељење смерова трговац (као дуално образовање) и службеник у банкарству и осигурању. Влада велико интересовање ученика за области економија, право и администрација, а највише уписују профиле финансијски администратор и економски техничар.

Јован Стевић, ученик треће године Економске школе, уписао је смер банкарски службеник, јер, како каже, воли математику, рад са новцем и привредним друштвима:

– Увек ме је занимао економски сектор. Нема пуно да се учи и смер није много тежак, у поређењу са осталим профилима.

Татјана Чкоњевић, ученица треће године Економске, изабрала је смер економски техничар, јер је најстарији у овој школи и сматра да је добра основа за оне који желе да наставе школовање на факултету:

– Прва година је тешка због уклапања, ново друштво, нова околина, али градиво у првој и другој години је лако. У трећој години мора доста да се учи, али све може да се постигне. Саветујем осмацима да упишу ову школу, јер је једна од најбољих и добиће добро предзнање, уколико одлуче да се баве економијом.

Још од петог разреда основне школе, Јана Илић је знала да ће уписати Економску, јер је желела да се ослободи предмета које не воли, физике и хемије.

– Заволела сам смер финансијски администратор због практичне обуке и јер је другачији од осталих. Има пуно да се учи, али није тешко, све може да се постигне уз добру организацију, чак има и доста слободног времена за ваннаставне активности. У школи постоје разне секције, као што су драмска, историјска, географска, математичка, спортске и наравно економске. Ја сам члан секције за израду бизнис плана и ускоро нам предстоји такмичење, коме се веома радујем – рекла је Јана Илић, ученица треће године.

Ана Недељковић, ученица осмог разреда ОШ “Степа Степановић” из Горње Горевнице, дели мишљење својих вршњака:

– Много је лепо је у овој школи. Од првог разреда основне школе желим да упишем Економску, смер комерцијалиста, и нећу одустати од тога.

Професор књижевности и разредна осмака у ОШ “Степа Степановић” Александра Јовановић, сматра да је веома значајно и корисно да се ученици упознају са амбијентом школе и информишу о образовним профилима:

– Ученици Економске школе су врло лепо предствили смерове, разлике у предметима, начину оцењивања, тако да су основци много тога сазнали. Презентације су веома значајне, јер је пуно нових информација и промена  које осмаци не знају.

Н. Р.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.