Društvo

Дан за радост! СРЕЋНЕ БЛАГОВЕСТИ!

Дан за радост! СРЕЋНЕ БЛАГОВЕСТИ, обавезно певајте и веселите се, али никако НЕ ПОМИЊИТЕ ОВУ ЖИВОТИЊУ

Српска православна црква и верници данас славе Благовести, један од најрадоснијих празника у години за чије се прослављање везује велики број занимљивих обичаја и веровања.
Објавио
Дневно.рс

Фото: Википедија

Празник Благовести је један од 12 највећих хришћанских празника који се слави се у знак сећања на “благу вест”, када је, према црквеном учењу, арханђел Гаврило објавио Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

Хришћани верују да је архангел Гаврило речима “Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом”, отворио историју Новог завета којом почиње спасење читавог човечанства. Зато Благовести спадају у један од најрадоснијих празника у години, а славе се увек 7. априла, тачно девет месеци пре Божића.

Зато, иако постоји веровање да до Ускрса није лепо веселити се, Благовести се у српском народну увек прослављају радосно и са много живописних обичаја.
Празник који није за спавалице

На Благовести се у неким крајевима Србије још и данас одржао обичај да се на овај празник што раније устаје, чак у само зору. Дан треба да почне песмом девојака, а да се заврши општим весељем целе породице и читавог места.

Симболично, обичај се и данас зове “Ранило”.
Преспавали сте заиста чудесну ноћ

Старији причају да се у ноћи уочи Благовести могу видети ватре које горе на местима где је скривено неко закопано благо. Зато је у ранијим деценијама било много оних који током ноћи уочи овог празника уопште нису спавали, чекајући “знак” који ће их одвести до славе и богатства.

Док Благовести не прођу, људи се још увек боје зиме. Ипак, од овог дана, веровање каже, и природа се буди, па Благовести треба посветити Богу и прослављању живота и никако не треба радити. Старији кажу да је ово толико велики празник да на њега “ни птице у шуми не савијају гнезда”.

Због веровања да се на овај дан и гмизавци буде из зимског сна, народ каже да на Благовести никако не треба спомињати змије! У неким крајевима Србије се и данас на овај празник могу видети деца како иду око куће лупајући, правећи галаму и вичући: “Беж’те змије и гуштери, беж’те змије и гуштери!”

Општераширено веровање је да се на овај дан треба умити у потоку или реци, а да треба избегавати чешљање и прављење или куповину нове обуће. Благовести нарочито славе жене – оне које желе пород, на данашњи дан одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.

Чак иако не верујете у ове обичаје и сматрате их “бапским” причама, данашњи дан проведите поред својих најмилијих. Причајте, шалите се и смејте се. Видећете, љубав ће вам се вратити стоструко!
Срећне Благовести!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.