Grad

Дан Љубића и Основне школе „Танаско Рајић“

– Освештан споменик Танаску Рајићу. – Отворена сувенирница у близини Спомен комплекса

Песма са брда Љубића, 6. јуна, била је посвећена славним јунацима, али и савременицима, који у складу са временом у коме живе, чувају успомену на претке. Први пут свечани програм заједно су припремили ученици Основне школе ”Танаско Рајић” и месне заједнице која носи његово име и Љубић. Најбољи осмаци – вуковци добили су књиге. Традиционално, ту симболичну награду им додељује Месна заједницаЉубић. Школу “Танаско Рајић” са свим петицама завршило је десет ученика.

Свечаном програму и подсећању на историју, претходили су и освештавање споменика Танаску Рајићу, на кружном току и самом улазу у булевар који носи његово име. Пре 203 године, 6. јуна, Танаско Рајић и његови устаници су положили своје животе за слободу и нову државу Србију, формирану у 19. веку. Подсећајући на историјске чињенице, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, поручио је Чачанима, посебно ђацима, да чувају успомену на славне претке. Осим Љубића, свој Дан, 6. јуна, слави и ОШ “Танаско Рајић”. Тодоровић је захвалио и породици Зорана Чпајаковића, која је донирала новац за изградњу споменика.

Инфо центар и сувенирница Туристичке организације Чачак нови су садржаји на брду Љубићу.

– Тај објекат скоро три године није био искоришћен. Продавница ће радити у сезони, од марта до октобра, а у понуди су сувенири са историјским мотивима Љубића и Чачка. Ускоро би требало да отворимо још једну сувенирницу у Овчар Бањи – најавио је Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак.

– Свакоднево на Спомен комплекс дође и до пет туристичких аутобуса. Ових дана је посебно живо. Долази и доста Чачана, посебно у поподневним сатима – каже Александар Гајић, председник Савета Месне заједнице Љубић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.