Društvo

Да ли смо свесни како је бити особа са хендикепом?

 

 

Канцеларија за младе Чачак у сарадњи са Удружењем студената са хендикепом реализовала је пројекат „Један дан у мојим ципелама“. Пројекат је имао за циљ разумевање и подизање свести о баријерама са којима се млади са хендикепом свакодневно суочавају.

Свесни смо да се млади са хендикепом неретко дискриминишу и искључују из вршњачке заједнице, као и да им многе активности нису адекватно прилагођене.

Приликом снимања филма у оквиру поменутог пројекта, активисти Канцеларије за младе су узели за пример различите облике хендикепа показали како је то бар на тренутак бити „У ципелама“ особе која се са баријерама сусреће свакодневно.

Како је то било обављати свакодневне радње не видевши ништа? Да ли се може замислити играње било које друштвене игре у потпуном мраку? Какав је пут од школе до куће, ослањајући се искључиво на особу поред себе, а не на своје чуло вида? Млади који су били део овог пројекта су пре снимања сваке сцене изнели своја очекивања, своје потенцијалне страхове, а изјава након снимања сцене нам говори да је пар минута било довољно да се њихово размишљање промени и да проблеме младих са хендикепом почну много „дубље“ да сагледавају.

Да ли је било лако прићи девојци, а немати могућност изразити се уопште? Да ли су се осећали прихваћено, седећи у друштву, слушајући њихове разговоре и немати могућности учествовања у истим? Управо то што није било нимало лако је и допринело повећању разумевања и повећању мотивисаности да се свест и код других по овом питању повећа. Неопходно је. Неопходно је разумети да пут од школе до куће, користећи штаке или колица, није нешто о чему не треба размишљати, није нешто што представља део свакодневнице без ограничења. Уколико разумемо, бићемо у могућности да утичемо на прилагођавање свакодневних активности онима којима је то потребно. Свако од нас заслужује исту шансу на живот, без изузетка!

Циљ је да овај кратак филм стигне до што већег броја људи, па Вас због тога и молим, уколико процените да завређује Вашу пажњу, исти проследите даље путем Ваших средстава информисања. Цео филм се налази на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=yN_mFAd48k4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.