Foto-galerija Kultura

DVA ZAVIČAJA ČUVENOG AKVARELISTE

IZLOŽBA LIKOVNE KOLONIJE “GRUJICA LAZAREVIĆ” IZ RODNIH RUDOVACA U DOMU KULTURE

“Udruženje za propagandu likovne kulture Grujica Lazarević” i Likovni salon Doma kulture, organizatori su izložbe izabranih radova nastalih u Likovnoj koloniji koja se održava u Rudovcima, nedaleko od Lazarevca, rodnom mestu ovog značajnog slikara, čije ime nosi od 2003. godine u znak sećanja na njegov lik i veliko umetničko delo. Čuveni akvarelista Grujica Lazarević bio je i građanin Čačka, u kome je ostavio dubok umetnički trag. Nakon nekoliko godina pauze, 2016. Likovna kolonija je ponovo oformljena pod imenom “Udruženje za propagandu likovne kulture Grujica Lazarević” sa svojim prvobitnim ciljevima, u čijem kreiranju je učestvovao i sam Grujica. Ovom izložbom, koja je otvorena u sredu, 8. februara, u Likovnom salonu, umetnik je na najlepši način povezao svoja dva zavičaja.

Likovni sabor u Rudovcima osnovan je 1996. godine kao Rudovačka likovna kolonija, a jedan od njenih osnivača i dugogodišnji predsednik Likovnog saveta bio je upravo Grujica Lazarević, Osmoro vrsnih umetnika likovnih i primenjenih umetnosti iz samog mesta, pre dvadeset godina, uz podršku brojnih entuzijasta, iniciralo je osnivanje Rudovačke, kao prve likovne kolonije u lazarevačkom kraju, a potom i u drugim okruzima. Među njima su bili: dr Milija Belić, Grujica Lazarević, prof. Slavoljub Caja Radojičić, Zoran Erić, Milivoje Simić, Martin Trebotić, Rade Varinac i Grozdana Ranković.

– Pored toga što je Rudovačka likovna kolonija tokom dve decenije ugostila mnoge afirmisane umetnike, posebno je značajno to što je mladima, prvo iz Lazarevca, a zatim i šire, bila prozor u svet ozbiljne umetnosti. Svake godine pozivala je bar dvoje, a često i više mladih talenata, kojima je ovo bila jedinstvena prilika da kroz praktičan rad i iskustava i znanja već afirmisanih umetnika usavršavaju svoj talenat i bruse tehniku. A imali su od koga i da uče, jer su u koloniju Rudovci dolazili profesori i doajeni likovne umetnosti iz čitave Srbije – istakla je urednik Likovnog programa Vesna Petrović, i pored već pomenutih osnivača, podsetila na profesore Slobodana Roksandića, Radomira Antića, Branka Miljuša, Miroslava Anđelkovića, Đura Radonjića, Vladimira Jankovića, kao i umetnike Dušana Đokića, Miodraga Ristića, Zorana Purića, Zdravka Mandića, Veselina Draškovića, Milorada Đokića, Leposavu Milošević Sibinović, Velimira Karavelića, Momira Armuša i mnoge druge.

Svi oni su svoje radove darovali ovoj koloniji koja baštini oko 280 umetničkih dela. U rodnom kraju Grujice Lazarevića čuvaju ih u galerijskom prostoru u Rudovcima, a čine ih najviše slike, akvareli, grafike i skulpture.

Z. L. S.

 

(Ceo tekst u najnovijem broju „Čačanskog glasa“)

 

 

 

Ostavite odgovor