Aktuelno Obrazovanje

ДВА ТОЧКА – ЕКОЛОШКА И ЕКОНОМСКА КОРИСТ

ТРИБИНА О ЗДРАВИМ СТИЛОВИМА ЖИВОТА У ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ

Искуства и примере добре праксе представили гости из Словеније

У Економској школи одржана је занимљива трибина која је промовисала бициклизам као једну од веома драгоцених активности за здравље човека и околине, која има и значајну економску оправданост.

Учесници трибине “Здрави стилови живота”, поред ученика и професора чачанске Економске школе, која је и организатор, били су гости из струковне школе у Љубљани и две образовне установе из Крагујевца, Туристичко-угоститељске и Политехничке школе. Словенци су својим вршњацима из Србије пренели добра искуства из своје земље, која много улаже на промоцију здравих стилова живљења, а која је потпуно покривена мрежом бициклистичких стаза. На трибини су учествовали и привредници из Чачка и представници Бициклистичког клуба “Борац”.

Како је објаснила Ана Спасојевић, професорка из Економске школе, трибина је део пројекта “Економско – еколошки бициклизам”, која се реализује партнерски са Средњом политехничком школом из Љубљане. Ове две школе сарађују већ три године, кроз реализацију разних пројеката, размену ученика…

Ана Спасојевић

– Ове године радимо један практичан пројекат, везан за бициклизам и екологију, односно колико је значајно да средњошколци и уопште млади возе бицикле и пешаче и на тај начин се укључе у очување здравог окружења, здравих стилова живота – рекла је Спасојевић и навела да је једна анкета у школи показала да ученици углавном рекреативно возе бицикл, док га веома мало користе као превозно средство до школе…

Борис Иваноски

Гости из Словеније дошли су потпуно спремни у нашу земљу, довезли су бицикле којима су ових дана ишли по постојећим стазама у Чачку, до Спомен парка, до Парменца, Овчарско-кабларске клисуре… Нажалост, били су разочарани изгледом “Стазе здравља”, јер сматрају да би такав потенцијал у Словенији већ био искоришћен и претворен у бициклистички ауто-пут.

Борис Иваноски, матурант из Љубљане, који је већ други пут у Чачку, рекао је да је циљ овог пројекта да се разговорима и разменом мишљења нађу најбоља решења како би инфраструктура била одговарајућа, односно да би вожња двоточкашем била безбедна, будући да су возачи аутомобила често веома “агресивни”…

– И у Љубљани такође радимо на томе… Успостављена је мрежа “ЕуроВело”, у оквиру које су уређени ауто-путеви за бициклисте, тако да постоји мрежа између градова. Бициклом се може слободно путовати од једног до другог краја земље. То веома добро утиче на туризам и целокупну економију. Наша мрежа сарађује са европском, тако да се може путовати бициклистичким ауто-путем кроз те земље Европе, веома безбедно и слободно – рекао је Борис и навео да у Љубљани постоји велики број ових стаза, јер је цео град покривен овом мрежом…

Борис, који је похвалио гостопримство својих вршњака и уопште Чачана, сматра да би и у нашем граду било добро да се ова искуства примене, будући да готово нема бициклистичких стаза, а вожња по градским саобраћајницама је небезбедна због аутомобила.

– Кад би се неколико људи удружило, могли би се искористити добри потенцијали града – порука је младог Словенца.

Драшко Јовановић

Драшко Јовановић из Економске школе дели мишљење свог вршњака и сматра да сарадња и контакти са школом из Словеније има веома добре резултате.

Владан Ницовић, директор Економске школе, поздравио је госте трибине и рекао да је циљ оваквих догађаја, поред неговања пријатељстава између школа и градова, да се укаже на здравији начин живљења.

В. Тртовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.