Aktuelno

ДЕВЕТ СТВАРАЛАЧКИХ ДАНА  

ЦЕНТРА ЗА ВИЗУЕЛНА ИСТРАЖИВАЊА „КРУГ“ ДОМАЋИН РЕЗИДЕНЦИЈАЛНОГ БОРАВКА УМЕТНИКА ИЗ КИНЕ У ЧАЧКУ

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Девет уметника Универзитета Лу Шан Номал из Града Лу Шана из Народне Републике Кине, које предводи професор Ју Лонг, један преводилац и два службеника кинеске амбасаде, боравиће девет дана у резиденцијалној и стваралачкој посети нашем граду. Тим поводом, пријем за госте из Кине и конференцију за новинаре, у понедељак, 10. септембра, приредио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.  Боравак кинеских уметника остварен је захваљујућу Министарству културе и нформисања Републике Србије и Амбасади Републике Кине, а реализоваће се у организацији Центра за визуелна истраживања “Круг“ чачанског уметника Божидара Плазинића  и уз подршку Дома ученика.

Добородошлицу у наш град кинеским уметницима упутио је градоначелник Милун Тодоровић.

-Част ми је изузетна што сам могао да угостим угледне професоре и уметнике из наше пријатељске Народне Републике Кине, да им пожелим добродошлицу у наш град, у коме ће одржати радионицу традиционалног кинеског сликарства, уље на платну, са жељом да понесу лепе утиске о нашим великим уметницима и достигнућима. Град Чачак је желео да буде домаћин ове лепе стваралачке радионице, које ће бити реализоване и у самом граду и у окружењу, а подржао је овај пројекат преко Центра за визуелна истраживања „Круг“ Божидара Плазинића. Пошто знамо колико је дуга и богата културна традиција Републике Кине, а и ми имамо чиме да се подичимо, надамо се да ће веома брзо и наши уметници бити гости у Кини. Током девет дана гости из Кине имаће прилику да се упознају са нашом историјом и културом која је веома богата, посетиће и средње школе и радионице које постоје у Чачку – рекао је том приликом градоначелник Тодоровић.

– Захваљујући допису о интернационалној културној сарадњи, који је стигао у наше Министарство културе из Кине, резиденцијални боравак кинеских професора и уметника у Чачку, поверен је Центру за визуелна истраживања „Круг“, у договору са Амбасадом Кине и нашим Министарством културе, а уз подршку Града Чачка. Пошто сам ја већ дуго година организатор неколико међународних манифестација, они су мислили да моје удружење може да прихвати улогу домаћина и то смо прихватили у сарадњи са чачанском управом. Они су први пут у нашем граду и први пут ће моја велика „Балканска изложба“ на јесен имати и кинеске уметнике. Настојимо да им понудимо што више елемената за упозвање и покажемо што више артефаката из нашег простора, како би доживели нашу уметност, која се јако разликује од кинеске. Гости из Кине посетиће наше културно-уметничке споменике, манастире Милешеву, Студеницу, Овчарско-кабларске манастире, Сирогојно, наше установе културе, и надам се да ћемо бити достојни домаћини, онако, како нас је Министарство културе приказало у медијима и у информацијама којима је најаваљена ова посета – рекао је Божидар Плазинић, члан градског Одбора за стратешка питања задужен за област културе, истакавши да овакве културне размене доприносе размени информација и успостављању добрих односа, и најавио своје гостовање у Кини.

Професор Ју Лонг, директор уметничког одељења Универзитета Лу Шан Номал из Кине је рекао да је јако срећан што је дошао у леп град и јако лепу земљу, и подесетио да је да имају добру интернационалну комуникацију, са честим посетама из европских земаља, а пре десет година боравили сy у Великој Британији на позив ББЦ-а, где су одржали своје изложбе, а ове године су се одлучили за Србију и Град Чачак У њихов град Лу Шан долази годишње око 10.000 посетилаца, и то је диван град за свакога ко жели да се упозна са културом Кине.

-Иницијатива Владе је помогла да се реализује овај долазак. У Чачку смо већ два дана, прелепа природа нас је навела да заволимо јако овај град и учинила да већ за два дана имамо сјајна сећања, а успомена ће бити још више до краја овог путовања. Посетили смо Народни музеј у Чачку и јако нам се свиђају сви артефакти које смо видели из разних историјских периода. У наредним данима, наши уметници ће сликати природу Чачка и околине,  и тиме ћемо показати љубав и пријатељство према овом граду. Сви смо ми овде први пут и овом посетом ћемо учврстити пријатељске односе између наше две земље. Наши радови биће на међународној изложби, коју ће организовати Божо Плазинић. Уметници из Чачка и градоначелник биће више него добродошли у наш град – рекао је професор Ју Лонг и навео да ће осим програма посете који ће имати у Чачку, кинеска делегација посетити и Народни музеј у Београду и српску престоницу.

 

Оставите одговор