Kultura

ДЕЛФИНИ РАЈИЋ ЗЛАТНА ПЛАКЕТА УДРУЖЕЊА РУДНИЧАНА

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

У Галерији Дома културе “Војислав Илић” на Руднику, у понедељак, 16. јула, отворена је изложба радова 35. Дечјег мајског салона, коју већ три и по деценије, за ученике основних школа Моравичког округа, организује Народни музеј у Чачку. Изложено је око 200 радова инспирисаних темом “Чудесни свет птица”, пристиглих на овогодишњи Мајски салон, деце из Горњег Милановца и сликарске радионице, коју је успешно водио “Хелиос”. 

Том приликом директорки Народног музеја из Чачка, Делфини Рајић уручена је “Златна плакета за немерљив допринос у очувању културно-историјског наслеђа Моравичког округа и Рудничко-таковског краја”, пошто је чачански Музеј матична установа у овом округу.

Признање је уручио Момчило Пауновић, директор Дома културе “Војислав Илић”, у име Удружења Рудничана из Горњег Милановца. Пауновић је истакао да је ово јубиларна Плакета, коју је за последњих двадесет година добило више од 50 истакнутих и заслужних културних прегалаца и јавних радника, не само Моравичког округа, већ и целе Србије, који су својим радом допринели афирмисању културе, а жеља је била да се Делфини Рајић ода признање за сав њен досадашњи рад и стручну подршку, коју даје милановачким културним установама.

Председник овог Удружења Адам Милетић рекао је да су међу добитницима “Златне плакете” и др Војислав Коштуница, чији је отац један од оснивача Удружења Рудничана у Београду (старог више од један век), хералдичар Драгомир Ацовић, бивши председник Крунског савета и многи други.

-Птице и птичији свет су синоним за лет, слободу, за кретање ка небу, а најбољи начин да се то изрази је машта коју деца имају, рекао је поздрављајући ученике, али и директорку Народног музеја из Чачка, која је иницијатор оваквог окупљања. Изложени су и награђени радови – рекао је Адам Милетић.

О најстаријој манифестацији чачанског Народног музеја, основаној 1983. године, која повезује генерације ликовних педагога и ученика, негујући креативност, визуелну културу и мишљење деце и младих и праћење савремених токова у уметности, говорила је директорка Делфина Рајић, истичући да је на овогшњи, 35. Дечји мајски салон стигло 1.106 радова ученика из 24 основне школе.

-Будући да се Рудничко-таковски крај “са чачанским атарима међи”, Народни музеј у 6ачку остварује дугогодишњу континуирану и изузетно плодну сарадњу, са Музејом Рудничко-таковског краја и Домом културе “Војислав Илић” на Руднику. Добијање “Златне плакете” сматрам посебном чашћу и прихватам је у истом духу у коме је и додељена – као награду која се односи, не само на оно што је урађено, већ, можда и више на будућност… Овај свечани чин је и признање колективу чачанског Народног музеја и мојим успешним и посвећеним сарадницима. Јер, све оно у шта несебично уграђујемо своје знање, љубав и ентузијазам, узалудни су ако не служе човеку и човечности – рекла је, поред осталог, Делфина Рајић, и похвалила горњомолановачке школе и ликовне педагоге Ивану Лазовић Вранешевић и Драгану Бакић за труд и ангажовање њихових ученика поводом Дечјег мајског салона.

 

 

 

Оставите одговор