Kultura

“ДИСОВА НАГРАДА” ПЕСНИКУ ЂОРЂУ НЕШИЋУ

ПРОГЛАШЕЊЕМ ЛАУРЕАТА И ПРЕДСТАВЉАЊЕМ ПРОГРАМА ОТВОРЕНО 55. ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ

Ђорђе Нешић (1957), песник из Бијелог Брда код Осијека, добитник је “Дисове награде” 55. Дисовог пролећа. Одлука жирија саопштена је на конференцији за новинаре у среду, 14. марта, којом је и званично отворена ова песничка манифестација у сали Градског већа, у присуству градоначелника Милуна Тодоровића. У име локалне самоуправе обратила се заменица градоначелника Милица Дачић, рекавши да јеДисово пролеће” манифестација од изузетног значаја за град, која је одавно превазишла националне оквире. Том приликом Дачић је истакла да је Град Чачак ове године за културу издвојио 28 одсто средстава из буџета, односно 217 милиона динара, што је значајан помак у односу на прошлогодишњих 170 милиона, па је самим тим и буџет ове манифестације већи. Директор Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис” др Богдан Трифуновић истакао је да се 55. “Дисово пролеће” одржава у години значајних околности за ову установу која обележава велики јубилеј, 170 година од оснивања првог Читалишта у Чачку, а очекује се и да коначно добије свој кров над главом усељењем у нову зграду Библиотеке. Трифуновић је рекао да буџет овогодишњег “Дисовог пролећа” износи 1,5 милиона динара, а да новчани део “Дисове награде” износи, као и претходних година 200.000 динара у бруто износу. Поред 17 програма, који ће бити реализовани од 14. марта до 25. маја, оно што ће остати иза свега су издања која ће тим поводом објавити Градска библиотека, а то су: 43. “Књига госта” лауреата, (избор поезије), Каталог изложбе лауреата, 37. књига у едицији “Токови” младог песника, добитника награде “Млади Дис” и 49. број часописа “Дисово пролеће”.  

О овогодишњем лауреату престижне “Дисове награде” одлучивао је жири који је радио у саставу: професор др Радивоје Микић, председник, и песници Никола Вујчић и др Јана Алексић. Образлажући одлуку, председник жирија др Радивоје Микић је рекао да је Ђорђе Нешић песник који “живећи у специфичним околностима у правом смислу речи изражава све димензије националне судбине”. Нешић је до данас објавио осам књига песама и ушао у ред најбољих савремених српских песника. У књижевност је ушао 1985. године када је објавио књигу “Црв сумње у јабуци раздора”, која је припадала неоавангардном песничком изразу, да би 1995. направио песнички заокрет, окренувши се традционалним песничким облицима и тематици која је најподеснија за изражавање једне апартне, егзистенцијалне и колективне позиције. Место Ђорђа Нешића у савременој српској књи жевности је утолико особено, зато што је он можда једини успео да у песничкој форми изрази основне друштвено-историјске околности у којима се нашао српски народ изван своје матичне државе, истакао је, поред осталог, Радивоје Микић.

О раду Организационог одбора “Дисовог пролећа”, који броји 11 чланова, говорила је председница Данијела Микић Ковачевић, рекавши да је – “Дисово пролеће” дивна светковина у част поезије као краљице писане речи, због које за њу Чачак сваког пролећа представља културну метрополу. Поред главног дела програма који је посвећен песнику лауреату, ово “Дисово пролеће” ће имати маркантну образовну нит и сво бити у знаку “учења, читања и стварања”, јер ће се у његове програме активно укључити просветни радници који пишу поезију, они који су већ објавили књиге, као и млади ствараоци са својим зборником. Осим тога, просветни радници су укључени и као чланови жирија у све литерарне конкурсе за ученике “Дисовог пролећа”, као и претходних година. Иако фокусирано на младе, до којих је мост ишао преко музике, ове године такав програм неће бити одржан, уместо чега ће бити више сценских садржаја, а један од њих је и поетско вече “И опет ми душа све о теби сања”, у коме ће се глумац Бранислав Лечић појавити у улози Алексе Шантића, поводом 150 година од његовог рођења, рекла је Данијела Ковачевић Микић.

Детаљнији садржај програма 55. “Дисовог пролећа”, који ће почетак реализације имати већ 21. марта, на Светски дан поезије промоцијом песничке књиге Ане Ранђић, представио је директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор