Grad

ДОБРА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋЕ ПРОЈЕКТЕ

УСВОЈЕН ПРЕДЛОГ ПРОГРАМА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ГРАДА ЧАЧКА ЗА ПЕРИОД ОД 2018. ДО 2027. ГОДИНЕ

На последњој седници Скупштине града, која је завршена прошлог петка, усвојен је и Предлог програма заштите животне средине Града Чачка за период 2018-2027. године. Помоћник градоначелника за област екологије и заштите животне средине Мирјана Ђоковић изразила је захвалност одборницима Скупштине града, јер су све одборничке групе, изузев “Двери”, подржале овај стратешки документ.

– Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је у априлу прошле године формирао Радну групу, коју је чинило 18 чланова, представника наших партнерских организација и институција из ове области. Радили смо годину дана и сви су дали велики допринос овом документу, а посебно др Мирослав Спасојевић. Овај стратешки документ треба да послужи и као добра платформа за све будуће пројекте у области заштите животне средине. Наш буџетски програм, наредних година, биће “наслоњен” на овај документ и апсолутно морају бити компатибилни – објашњава Мирјана Ђоковић и подсећа да пројекат којим се конкурише за средства Европске уније мора да има утемељење у неком стратешком документу Града Чачка.

У току израде Стратешког плана животне средине Радна група је прво урадила анализу постојећег стања, а потом одредила и важне “стубове”, односно најзначајније пројекте које треба реализовати.

– Констатовали смо да се најпре треба борити за фабрику за отпадне воде, односно за побољшање квалитета, не само воде, већ и ваздуха и земљишта и свега што пратимо кроз законску регулативу. Од Министарства животне средине смо добили бесплатну израду техничке документације. Предстоји нам уређење парцеле, да обезбедимо седам хектара у једној целини, уколико Град не поседује ту површину. Желимо да Фабрику за отпадне воде добијемо из донација, а не да се кредитно задужујемо да би градили постројења. Уколико све буде по плану, била бих задовољна да почетком 2020. године видимо машине на локацији где се Трнавска река улива у Западну Мораву – каже Мирјана Ђоковић.

Такође, међу приоритетима овог стратешког документа су области енергетске ефикасности, одржавања зелених јавних површина, озелењавања града Чачка, јер је најбоља борба против климатских промена пошумљавање, о чему је на регионалном скупу недавно говорио и надлежни министар Горан Триван, наглашава наша саговорница.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.