Aktuelno Društvo

ДОБРОДОШЛЕ “КОМШИЈЕ” ОПЕТ ГНЕЗДА СВИЈАЈУ УЗ МОРАВУ

СВЕ ВИШЕ РОДА У ЧАЧАНСКОМ КРАЈУ

Роде су и овог лета радо виђени становници Мрчајеваца. Пар ових дугоногих лепотица са младима опет је на димњаку вртића у центру варошице. Претпоставља се да је то иста породица која долази већ деценију, још од изградње вртића у Мрчајевцима. “Нестале” су када је једне године изгорео оџак, али су се вратиле чим је поново изграђен. Ове године у гнезду су поред својих родитеља и три младунца. Тако идилична слика сложне породице рода, њихова лепота и грациозност, постају један од заштитних симбола Мрчајеваца. И не само овог места, јер је последњих година рода све више у чачанском крају.

Зоран Рајичић, председник Скупштине Друштва “Сове на опрезу” каже да су се ове лепе птице поново доселиле и у Бресницу, у двориште Основне школе “Ђенерал Марко Катанић”, где су прошле године, заједно са ђацима и наставницима, поставили платформу за гнездо. Пар рода у овом гнезду имао је четири младунца, од којих су два преживела.

– Насељена гнезда постоје и у Коњевићима, код гробља, у Горњем Милановцу, а и у Прањанима је раније било активно једно гнездо. У Месној заједници “Љубић кеј” постоји иницијатива да поставимо платформу за роде, у делу где је недавно посађен дрворед. На овој идеји радимо и надамо се да ће се до следећег пролећа и у ово насеље вратити роде… Постављање вештачких платформи је веома значајно, јер природна станишта на којима се гнезде роде се пустоше и све их је мање. Да би се очувала популација, не само рода, већ и других птица, помоћ човека је неопходна – објашњава Рајичић.

Активисти Друштва “Сове на опрезу” су пре две године на вашаришту у Мрчајевцима поставили три платформе за гнезда, али оне до сада нису добиле своје становнике. Мрчајевчани причају да се догађало да су гнездо на димњаку вртића и оближње вештачке платформе надлетели други парови рода, али да им  “одомаћени” мужјак то није дозвољавао. Рајичић каже да се ради о одбрани територије и борби за храну, али сматра да ће и ова гнезда у догледно време бити насељена.

Претпоставља се да је у Мрчајевцима исти пар који ту долази већ годинама, јер роде се увек враћају на исто место. Мештани причају да су ове птице чести “посматрачи” фудбалских тренинга на оближњем стадиону.

– Када је изграђен нови димњак, направили смо гнездо од прохрома. Већ прошле године роде су се вратиле, ми смо сигурни да су то наше старе комшије. Посматрао сам их како граде своје гнездо. Једна је приносила грање и разни материјал, а друга је од тога градила. А кад јој нешто не ваља, баци га далеко од гнезда, као да се љути. Најчешће надлећу терен и одлазе према Морави, вероватно за храну. А догађа се и да се спусте на траву баш када тренирају “петлићи”, најмлађи фудбалери Мрчајеваца – испричао нам је Миодраг Вучинић Пипера, председник Спортског удружења “Орловац” из Мрчајеваца.

Роде су потпуно навикле на тај простор, јер се иначе гнезде у близини људских насеља. Због сујеверја неке птице су људи масовно истребљивали, али су се према родама увек понашали благонаклоно. Чак су им градили гнезда на оџацима својих кућа у нади да ће их роде населити. Чачак и околина, ипак, из неких разлога деценијама нису имали среће са родама. Њихов повратак на обале Западне Мораве и све већи број активних гнезда може бити добар знак. Не само због веровања “да роде доносе децу, срећу и благостање”…

В. Т.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.