Kultura

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ИЗДАВАШТВО НА ИЗЛОЖБИ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ“ШТАМПАНА РЕЧ 2017.”

 

ДУПЛА КРУНА ЗА КЊИГУ “ЈЕРМЕНИ У ЧАЧКУ: 1885-1950”

Деветнаест година Градска библиотека “Владислав Петковић Дис” организује изложбу “Штампана реч” којом представља годишњу издавачку продукцију чачанских издавача и аутора. Публикације објављене 2017. године, за љубитеље писане речи биће изложене од 7. до 28. фебруара у Галерији Народног музеја. Поставка о бухвата 292 књиге и 33 периодичне публикације сакупљене на основу законске обавезе издавача да Библиотеци доставе локални обавезни примерак. Библиографија издања насталих у 2017. години које потписује 67 издавача из Чачка и околине, биће публикована у 24. броју часописа “Глас библиотеке”. Изложбу чачанског издаваштва, која припада фонду Завичајног одељења приредиле су библиотекарке Оливера Недељковић, Тамара Јанковић иТијана Бежанић, рекла је водитељ Марија Радуловић.

Поздрављајући напоре Градске библиотеке да сачува писане трагове свог времена, заменица градоначелника Милица Дачић је истакла да се ове године навршило 170 година од оснивања “Дружства Србско – Славенскиј Новина у Чачку”, тако да ће и поводом овог јубилеја Градска библиотека коначно добити своју зграду.

“Вест о амбициозној намери књигољубивих становника вароши која је, према попису извршеном четири године раније, “имала 305 кућа и 948 душа”, објављена је 23. јануара 1848. године на 27. страни “Новина Читалишта Београдског”. Захваљујући чланку којим је обнародован почетак рада Удружења, које слови као претеча свих будућих кратковеких читалишта, јавних читаоница и књижница, сачуван је податак којим је отворено прво поглавље дуге и богате историје библиотекарске делатности у чачанском крају”, навеле су ауторке изложбе и каталога.

На изложби “Штампана реч 2017”, отвореној у среду, 7. фебруара, у Галерији народног музеја, традиционално су додељене награде “Даница Марковић”за књигу године и “Исаило А. Петровић”, за најбољи дизајн, односно, графичко решење публикације. Други пут за 19 година обе награде припале су једној публикацији, а издавач награђених књига у оба случаја је Народни музеј из Чачка. За књигу године и најбоље дизајнирану публикацију у 2017. проглашена је публикација “Јермени у Чачку 1885-1950” мр Маријане Матовић, а на исти начин награђена је била и монографија “Овчарско-кабларски манастири” Делфине Рајић и Милоша Тимотијевића.

Награда “Исаило А. Петровић” за 2017. годину припала је дизајнеру Миленку Савовићу за ликовно – графичко обликовање  ове публикације. О најбољем графичком решењу одличивао је жири у саставу: Војислав Радоњић, председник, Драгана Лазовић и Лела Томашевић,која је том приликом, поред осталог, рекла Жири је похвалио и Милоша Вука Алексића, дизајнера, и Немању Ристића, илустратора за дизајн и графичко обликовање књиге “У потрази за Љубицом” Радмиле Кнежевић, ИК “Пчелица издаваштво” и Весну Моравић Балкански за илустровање књиге “Док анђели певају” Душана Карановића у издању Предшколске установе “Гимназион”.

О награди “Даница Марковић” одлучивао је жири који су чинили: Саво Стијеповић, председник, Марија Орбовић и Слободан Николић.“Награђена књига на нов и занимљив начин предочава тему која је у овом обиму и на овај начин први пут обрађена.Историјске чињенице које се односе на земљу древног Закавказја, као и мање познату општенационалну прошлост, али и прошлост Чачка, нису изложене као простодушно поређана документарна стварност, већ су смештене у контекст прозне форме која успешно прати нит узорно спроведеног научно – популарног метода. Књига обрађује малобројна откривена документа у вези са јерменским породицама у Чачку. Њихово извођење на светлост дана и уобличавање у целовит текст подухват је више него достојан пажње“, рекао је, поред осталог, у образложењу председник жирија Саво Стијеповић. Жири је посебно похвалио и монографију “Драган Ћирковић : 1909 – 1976. : цртежи, акварели, графике” аутора Маријане Матовић, Братислава Бата Јевтовића и Драгића Ћирковића у издању Завичајног друштва ”Чачани” и Легата Драгана Ћирковића. Награде је лауретима уручио дриректор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.